Till vänster Håkan Söder, grundaren av sällskapet Tunnbrödsrullens vänner, och till höger husguden Elov "Loffe" Bråtfors som uppfann tunnbrödsrullen i Stuvsta i början av 60-talet. Foto: Thomas Rundin/Arkivbild

Loffe hedras av Tunnbrödsrullens vänner

För 56 år sedan lagade Elov "Loffe" Bråtfors världens första tunnbrödsrulle på torget i Stuvsta. Nu hedras uppfinnaren av sällskapet som bildats för att sätta tunnbrödsrullen på den kulinariska kartan: Tunnbrödsrullens vänner.

  • Publicerad 11:31, 5 nov 2019

I lördags samlades medlemmar ur sällskapet Tunnbrödsrullens vänner i Stuvsta centrum. De var där för att hedra husguden Elov "Loffe" Bråtfors, grundaren av tunnbrödsrullen och mannen som i över 50 år drev Loffes grill vid Stuvsta torg.

– Det började med att jag startade den här gruppen som en opolitisk och kul grej, för visst gillar alla tunnbrödsrulle? Sen visade det sig att det fanns ett enormt tryck att få prata om tunnbrödsrullar, säger Håkan Söder.

Sedan starten den 19 september 2019 har sällskapets grupp på Facebook fått 350 medlemmar. I gruppen blandas recensioner, anekdoter och diskussioner om favoritingredienser. Tunnbrödsrullen förkortas i gruppen kort och gott TBR och medlemmarna kallas TBR-vänner.

"Tacksamma korvälskare"

Tidigt kom gruppens medlemmar på idén att hedra tunnbrödsrullen grundare med en plakett. I helgen sattes den upp på den gamla kiosken i Stuvsta med texten:

"På denna plats stod Loffes grillkiosk där Elov 'Loffe' Bråtfors, 1965, uppfann tunnbrödsrullen. Som ett erkännande för hans bidrag till det svenska gatuköket tillägnas Loffe denna plakett av hans tacksamma korvälskare i Tunnbrödsrullens vänner."

– Vi vill hedra hans insats. Det är ingen drift, ingen ironi. Vi kontaktade Loffe men han orkade inte vara med, han är gammal, säger Håkan Söder.

Loffes grill i Stuvsta tillbaka - som lekplats

Grundaren. "Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. Den finns ju överallt idag. Men räksallad och allt påhitt kom senare. På klassiskt vis ska den servas med bostongurka", sade Elov "Loffe" Bråtfors till HuddingeDirekt i en intervju 2016. Foto: Arkivbild

Det var fullt inne på grillen i lördags. Foto: Tomas Tiving

Nu för tiden drivs gamla Loffes grill av Isak, som gladeligen satte upp en plakett för att hedra den gamla ägaren. Foto: Thomas Rundin

Loffes familj sålde kiosken när han fyllde 80 och i dag drivs den av Isak som har fortsatt att sälja tunnbrödsrullar med hemmagjord mos.

För Håkan Söder började kärleken till den mosiga korvrullen redan i tonåren.

"Lägre kulturens mat"

– Det är ju en självklar del av gatuköket. Fyllerullen är ju en gammal klassiker för många, något man äter på väg hem från krogen. Sen har jag förstått att det är en ganska stockholmsk företeelse också, du hittar inte en tunnbrödsrulle i Göteborg eller Malmö. Det är ganska intressant med den här lägre kulturens mat, för det är ju ingen finkultur direkt, att det blir väldigt lokalt.

– Tunnbrödsrullen kanske är lite oviktig, men något som alla gillar. Vänster eller höger, djurgårdare eller AIK:are, alla gillar tunnbrödsrulle. Så varför inte sätta den på den kulinariska kartan som den svensk institution som den är.

Nästa mål för det nystartade sällskapet är att instifta en Tunnbrödsrullens dag den 13 maj.

– Det sammanfaller med tunnbrödets dag. Vi har varit i kontakt med temadagar.se som nog är den tyngsta instansen, för det finns ingen officiell grand master för temadagar direkt. Men de går inte med på att skriva in den innan vi kan visa belägg på att den firas av tillräckligt många.

Håkan Söders perfekta TBR

Två kokta
Halv räksallad
Hemmalagad mos, helst med bitar i
Rostad lök
Och allt annat på