Rapport. I Vaxholm har andelen timanställda ökat kraftigt enligt LO. Foto: Åsa Sommarström

LO: ”Sämst villkor i Vaxholm”

Kommunanställda i Vaxholm har sämst anställningsvillkor i länet. I Österåker är villkoren bättre – och de anställdas löner allra bäst. Allt enligt en undersökning från LO.

  • Publicerad 07:15, 6 sep 2021

– Man kan uttrycka det som att politikerna förväntar sig oxfilé, men betalar för pyttipanna.

Det säger Jessica Leiding, ordförande för facket Kommunal i Stockholms län i LO-rapporten ”Bästa och sämsta arbetsgivarkommun i Stockholms län”.

Enligt rapporten är Nynäshamn kommun allra bäst medan Nykvarn är sämst. Österåker placerar sig mitt i, på plats 13 av länets 26 kommuner, medan Vaxholm hamnade längre ned, på plats 21.

Högst medianlön

På en punkt utmärkte sig Österåker positivt – man hade bäst medianlön i länet.

Vaxholm utmärker sig också – men för att, enligt undersökningen, ha sämst anställningsvillkor. Det har rapportförfattarna kommit fram till genom att jämföra andelen heltidsanställda och tillsvidareanställda med månadslön med andelen visstidsanställda med timlön – så kallade ”timmisar”. I Vaxholm ökade timmisarna med 21 procent 2019-2020, enligt rapporten. Samtidigt minskade heltidsanställningarna med 16 procent.

I rapporten har LO har granskat och vägt samman kommunanställdas anställningsvillkor, medianlön, personaltäthet, ledarskap och sjukfrånvaro.

Enligt undersökningen är de oftast de i LO-yrken, exempelvis undersköterskor och barnskötare, som har otrygga anställningsvillkor.

Läs kommunens kommentar här

Så placerar sig Roslagskommunerna

1. Nynäshamn
7. Täby
13. Österåker
15. Vallentuna
17. Danderyd
19. Stockholm
21. Vaxholm
26. Nykvarn

Källa: LO-distriktet, Stockholms län