I en ny rapport från LO placeras Järfälla kommun långt ner när det handlar om trygga anställningar inom framförallt omvårdnadsyrken.

Det finns inte en enda heltidsanställd personlig assistent och bara åtta procent av vårdbiträdena har en tillsvidareanställning på heltid, enligt rapporten.

– Jag kan väl säga att jag inte är överraskad, jag har känt till det här tidigare även om jag inte haft de exakta siffrorna, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

Värst inom LO-yrken

Av länets 26 kommuner placerar Järfälla sig på plats 16 när det gäller samtliga anställda, men på plats 24 när det gäller LO-anställda.

Pengar saknas inte, säger Eva Ullberg, och syftar på kommunens totala överskott på 101 miljoner kronor för 2020.

– Inte ett öre har man skjutit till under pandemin, utan man har lagt pengarna på hög, säger hon.

Kommunen har tagit emot 145 miljoner i statsbidrag under pandemin. Dan Engstrand (M), kommunalråd och ordförande i socialnämnden, säger att alla statliga bidrag som kommer till hans nämnd kommer till användning.

Enligt honom har kommunen arbetat för att minska andelen timanställda det senaste året.

– Vi har under våren erbjudit personal som arbetar deltid att gå upp till heltid, och på så sätt minska antalet timvikarier i verksamheten, säger Dan Engstrand (M).

Lovar bättring

Från och med september i år kommer inga deltidsanställningar att rekryteras inom hemtjänst och äldreboenden.

– Nästa års siffror kommer att se annorlunda ut.

Vad gäller de de personliga assistenterna så har kommunen inga anställda utan att det drivs på entreprenad.

Dan Engstrand påpekar att det alltid kommer finnas behov av vikarier som kan arbeta tillfälligt.

– Många som studerar och pensionärer önskar den typen av anställning.

Eva Ullberg vill se ett bättre samarbete mellan partierna i kommunfullmäktige.

– Frågan om otrygga anställningar är inget som går att lösa med en quick fix. Vi hoppas att övriga partier vaknar till så att vi kan ta tag i den här frågan och planera för tio år framåt, säger hon.

Hur såg siffrorna ut när ni hade makten?

– Jag kan erkänna att jag inte tror att siffrorna var särskilt mycket bättre då. Men under förra mandatperioden påbörjades arbetet med att fler ska få möjlighet att arbeta heltid. Vi bär också en del av det här, men nu har vi fått fantastiska förutsättningar från riksdag och regering genom välfärdsbidragen.