Svantes Kohalas hastighet: 127,5 km/tim. Foto: Läsarbild Privat

Ljusteröbo förste svensk i rodel-VC sedan 2006

På Ljusterö lever konsten att köra kälke riktigt fort. I helgen klarade OS-åkaren Hasse Kohalas son Svante kvalet till världscupen i Tyskland där han slutade på 28:e plats. – Det är jätteroligt! Han är bara 20 år, så han har framtiden för sig, säger mamma Ann Kiesbye Kohala.

  • Publicerad 11:34, 10 jan 2019

Senast Sverige hade en deltagare i världscupen i rodel var tretton år sedan.

Nu har det hänt igen. Fast det var meningen att Ljusteröbon Svante Kohala, 20, mest skulle delta för att se och lära lyckades han kvala in till tävlingen som kördes i söndags i tyska Königssee.

Där slutade han på 28:e plats, 1,27 sekunder efter vinnaren, österrikaren Renhard Egger. Tävlingen avgjordes under kraftigt snöfall och Svantes hastighet på kälken var 127,5 km /tim.

Bådar gott för framtiden

– Det är jättestort för ett så litet förbund att ha en åkare som kvalat in i världscupen – och att han är så ung också. I rodel peakar man vid 30, så han har tiden för sig. Han har många år att lära, säger mamma Ann Kiesbye Kohala.

Nu helgen fortsätter världscupen i Riga, Lettland, där Svante få en ny chans att kvala in och tävla. Ytterligare tre tävlingar återstår sedan i världscupen och Svante kommer att vara på plats vid två av dessa. Dessutom ska han köra VM.

Pappa tävlade i OS

Svantes pappa Hasse Kohala tävlade för Sverige i rodeltävlingarna i OS i Albertville 1992 och Lillehammer 1994. Även Svantes syster Tove kör rodel, som junior.

Senast Sverige hade en deltagare i världscupen var 2006 då Bengt Walden tävlade för Sverige. Han flyttade sedan till USA och är numera tränare för det amerikanska rodellaget.