Ljuskuppen i Sjöstan – vill få julbelysning

Hammarby Sjöstad saknar traditionell ljusbelysning – därför fick staden en känga genom en ljusmanifestation. Förhoppningen är att det ska påverka att stadsdelen får juleljus nästa år.

  • Publicerad 10:31, 14 dec 2017

Under luciadagen lystes rondellen vid Sickla Kaj station upp med flera hundra marschaller. Anledningen var dels en ljusupplevelse – dels en protest mot det torftiga julpyntandet i stadsdelen.

– Vi saknar ju traditionell julbelysning i vår stadsdel. Förhoppningsvis kan detta initiativ stimulera många medborgare och företagare att samla sig, påverka varandra och stadens myndigheter till 2018, säger Bertil Stockhaus, ordförande i Sjöstadsföreningen i ett pressmeddelande.

Marschallerna sattes upp av föreningen och Coop Sjöstaden.

Söder saknar juleljus

Söder är överlag en julfattig stadsdel – sett till traditionell julbelysning. Tio stadsdelar i kommunen, som Bromma, Älvsjö och Rinkeby, fick i år ett tillskott på 200 000 kronor för att hotta upp julstämning, men Södermalm var inte en av dessa.

I innerstan är det i stället i citykärnan som julbelysningen är som störst. Anledningen är att staden där samarbetar med fastighetsägarna och företagarföreningar, som är med och betalar för ljusen.

Totalt spenderar Stockholms stad ungefär 3,5 miljoner kronor varje år på belysningen, dekoration och granar till jul.