Ljus framtid för årets studenter

Snart väntar vuxenlivet för tusentals gymnasiestudenter. Mitt i gick ut och frågade några nybakta studenter på Östermalm om hur de upplever sin studentdag – och vad de tror att de kommer att göra om tio år. Kolla svaren och firandet i bildspelet ovan.

  • Publicerad 15:33, 10 jun 2016

Syrenen blommar och skrålande studenter i nyköpta vita klänningar och kostymer har synts runt om stan. Mitt i har träffat några av årets kull av sista-ringare för att prata om den omvälvande dagen och tankar inför framtiden.

Majoriteten av de unga vi pratat med vill gärna plugga vidare – men många ser fram emot en paus från skolan ett tag framöver.

För de unga som inte vill studera vidare direkt efter studenten kan vara glada att de bor i Stockholms län. Här är nämligen ungdomsarbetslösheten lägst i landet, runt 8 procent enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Och framtiden ser ljus ut, enligt förmedlingen. I en färsk rapport spås att sysselsättningen kommer att öka de närmsta åren. Några yrkesgrupper där det finns gott om jobb just nu är barnmorskor, kockar och golvläggare.

Men innan dess är det tid för fest – och att natten långa kasta upp sina studentmössor i luften.

Lisa Bonnichsen

Olle Anrell