Livsviktigt uppdrag för Bålstaföretag

Att jobba med sjukhusbyggen är inget ovanligt för VVS Montage. Arbetet med fältsjukhuset i Älvsjö var något annat. – Det som slår en är när man går där och inser vad det är vi håller på och bygga. Då blir det en liten klump i magen, säger vd Stefan Högberg.

  • Publicerad 13:55, 20 apr 2020

Att samtalet från Locum kom till just VVS Montage i Bålsta när det var dags att bygga det nya fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm är i sig inget konstigt.

– Vi har jobbat mycket offentlig sektor och framförallt sjukhus. Vi har en god kännedom om sjukhusen och bra dialog med beställare. Vi är kända i de kretsarna, säger Stefan Högberg, vd.

Den här gången var det dock annorlunda. Till att börja med gick det väldigt snabbt.

– Jag blev uppringd förra helgen, på söndagen (29 mars) av, Locum och de frågade krasst hur mycket resurser vi hade och om vi skulle ha möjlighet att hjälpa till. Jag blev lite tagen på sängen en söndag och det blev lite råddande för mig, säger han.

Andra kunder fick vänta

Andra beställare av tjänster var beredda att vänta, och till slut fick företaget ihop en arbetsstyrka som i ett par veckor därefter jobbade långa dagar och i mitten av förra veckan såg man slutet på det krävande uppdraget.

– Det är jäkligt skönt att vi går i mål med det här. Sedan har vi även blir tillfrågade att hjälpa till med att ha lite jour, så att vi alltid finns på plats om det går läck på några rör, till exempel, säger Stefan.

I vanliga fall föregås arbetet av betydligt mer planering.

– Det är det inte lika mycket fokus på att det ska se snyggt och prydligt ut, det är funktionen som är det viktiga. Det är inte snygga raka, kromade rör.

Hur har det varit att arbeta med ett sådant här projekt?

– Det som slår en är när man går där och inser vad det är vi håller på och bygga. Då blir det en lite klump i magen. Rum efter rum och sängar efter sängar, Här inne kommer det vara fullt med folk som kommer vara väldigt sjuka och antagligen många som kommer dö. Vi är vana vid att arbeta med sjukhus, men här blir det mer svart på vitt. Det är en lite olustig känsla.

– Visst känner man en stolthet i att man blir tillfrågad och får vara med och göra samhällsnyttigt arbete. Man är stolt över personalen som har jobbat mer eller mindre dygnet runt, men det är också tungt att tänka på vad det ska användas till. Det är dubbla känslor.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38