Det här kommer aldrig sluta bra.

Så tänkte Lisa Peterson-Berger i våras, när pandemin tog fart och många i vården saknade skyddsutrustning.

Då visste hon inte att hon själv, till vardags kommunikatör på Orionteatern, skulle bli en av tusentals volontärer att hjälpa till att försöka lösa krisen.

– Vi hade precis ställt in våra föreställningar och blivit permitterade. Jag satt hemma och tänkte att det var det bästa jag kunde göra just då, berättar hon.

Gjorde brorsan sällskap

Snart skulle hon bli allt annat än sysslolös. Hennes bror Jens, som varit volontär på kulturcentret Blivande som ställt om sin verksamhet till att tillverka skyddsutrustning, hörde av sig och ville starta tillverkning. Lisa hakade på.

Danscentret CCAP på Mårbackagatan i Telestaden erbjöd sina lokaler, och snart var Förklädesfabriken född.

Jobbade treskift

Lisa Peterson-Berger berättar om hektiska första veckor. Utrustade med tapetknivar, värmepistoler och byggplast jobbade 25 personer åt gången i treskift med att tillverka visir och skyddsförkläden.

När myndigheter, regioner och kommuner inte klarade av det, började de frivilliga på fabriken själva kartlägga behovet. Den livsviktiga utrustningen distribuerades sedan till hemtjänst, äldreboenden och vårdcentraler i söderort.

– Det var folk som skulle kliva på sina kvällspass och ringde och grät och berättade att de inte hade någon skyddsutrustning. Det såg verkligen illa ut, berättar hon.

Hon är försiktig med kritik, men tycker att myndigheterna reagerade för långsamt.

– Jag tycker det är helt galet att det inte fanns större lager med skyddsutrustning innan och att det inte gick fortare att styra upp. Att vi i Sverige hade ett lager som tog slut på några veckor är katastrof. Vi måste alla komma ihåg varför det blev så och se till att det inte händer igen, säger hon.

Prisad på Frivilligdagen

I förra veckan, på Internationella Frivilligdagen, blev Lisa Peterson-Berger utnämnd till Årets volontär av Volontärbyrån.

– Inte minst coronapandemin har visat på vikten och värdet av det ideella engagemanget, och Lisa är en fantastisk representant för alla som ställt upp och gjort skillnad detta år, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån om utnämningen.

– Jag känner mig jätteärad och jätteglad men jag delar det här med hela Förklädesfabriken, säger Lisa Peterson-Berger.

Ni gjorde verkligen skillnad i en kris. Hur har det här påverkat dig?

– Man mår väldigt bra av att kunna göra något. Att tänka på alla fina människor som varit i fabriken och velat hjälpa till. Att se kraften i när folk sluter upp och visar att det verkligen går att göra skillnad. Det ger mig hopp om framtiden!