Politikerna om att Livstycket lägger ner. Foto: Läsarbild Pressbild

Livstycket lägger ner: ”Vi hoppas de ändrar sig”

Livstycket i Tensta, som i 26 år integrerat kvinnor i samhället, har beslutat att lägga ner. Ett hundratal kvinnor berörs. Nu reagerar politikerna. – Det vore sorgligt och inte alls bra om de lägger ner, säger Jan Jönsson (L) socialborgarråd. Oppositionen tycker att majoriteten bör höja stödet till föreningen.

  • Publicerad 08:50, 27 nov 2018

Mitt i berättade under måndagen att Livstycket i Tensta, som genom textilkonst arbetar för att integrera invandrande kvinnor i samhället, har beslutat att lägga ner verksamheten efter 26 år.

Anledningen är, enligt grundaren Birgitta Notlöf, att pengarna inte räcker till och att det tar mycket kraft att varje år behöva söka nytt bidrag.

– Löner och hyra räknas upp men inte bidragen. Att behöva söka pengar på nytt vare år från flera olika aktörer är en kortsiktighet som tar mycket kraft. Istället för att verksamheten ska dala så slutar vi när verksamheten är på topp, säger hon.

Grundinkomsten får Livstycket kommer från socialförvaltningen i Stockholms stad. Men de får också bidrag från bland andra arbetsförmedlingen.

Ska inleda samtal med Livstycket

Livstycket har ansökt om 4,8 miljoner kronor för 2019. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) berättar att socialnämnden i Stockholms stad kommer att bevilja Livstycket 4 miljoner kronor för 2019 – samma bidrag som de fick året innan.

– Vi får undersöka med Livstycket hur de tänker med en nedläggning, eftersom de trots allt får mycket pengar. Och om verksamheten kan fortsätta tills i sommar så kanske vi får lite andrum och hinner prata med dem och hoppas att de ändrar sig.

Det vore sorgligt och inte alls bra om de lägger ner. Vi hoppas att de ändrar sig.

Socialborgarrådet, Jan Jönsson (L)

Enligt honom är Livstycket efter Stadsmissionen den verksamhet som får mest bidrag från socialnämnden.

– Jag tror inte att det är bra alls för den målgruppen som föreningen jobbar mot om Livstycket lägger ner. Det vore sorgligt. I så fall skulle vi få titta på om det är någon annan kan driva den typ av verksamhet som de gör. Men jag tror inte att det kommer inte bli lika bra, säger  Jan Jönsson (L).

– Jag förstår att det är jobbigt att behöva söka nytt bidrag varje år. Men så ser reglerna ut, säger han.

S: ”Höj stödet till Livstycket”

Emilia Bjuggren (S) oppositionsborgarråd tycker att beskedet om nedläggningen är oroväckande.

Verksamheten är mycket viktig lokalt, framförallt för de kvinnor som får en meningsfull sysselsättning och för deras familjer. Det är inte bra om fler barn ser sina mödrar gå sysslolösa på dagarna.

Ni var i majoritet fram tills nyligen vad gjorde ni för att hjälpa föreningen?

– Livstycket fick höjt stöd när vi styrde under förra mandatperioden. Jag tycker att det vore rimliga att titta på om man inte kan höja stödet nu igen om det är det som behövs. Tyvärr verkar inställningen från den nya majoriteten vara att det inte finns utrymme att anpassa stöden efter behoven, eftersom sänkt skatt går före, säger Emilia Bjuggren (S).