Birgitta Notlöf, grundaren och VD för Livstycket, och kvinnorna på Livstycket. Foto: Johanna Edström

Livstycket lägger ner: ”Otroligt sorgligt beslut”

Ideella föreningen Livstycket har i 26 år arbetat i Tensta för att integrera kvinnor i samhället. Nu tvingas de lägga ner. – Det är ett otroligt sorgligt beslut som vi tvingats fatta, säger Birgitta Notlöf grundaren och VD. Åtta personer ur personalen varslades förra veckan. Totalt berörs 132 medlemmar av nedläggningen.

  • Publicerad 10:29, 26 nov 2018

I 26 år har den ideella föreningen Livstycket kombinerat mönsterpassning och språkträning i svenska. Att hjälpa invandrade kvinnor att komma in i samhället har varit Livstyckets koncept.

–  Vi kommer att lägga ner verksamheten och det är ett mycket sorgligt beslut, säger grundaren och VD, Birgitta Notlöf.

Anledningen är att de inte får pengarna att räcka till.

Varje år har varit en kamp

– Varje år har varit en kamp om att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna finansiera verksamheten. Vi får höra att vi bör minska personal och ha mindre lokaler. Men vi behöver personalen för att bedriva en bra verksamhet och jag tycker att lokalerna som vi har i centrum visar att kvinnorna får en värdefull plats i stadsdelen.

Grundfinansieringen kommer från socialförvaltningen i Stockholm stad, förra året ansökte föreningen om 4 800 000 kronor och beviljades 4 000 000 kronor. Utöver de får de också pengar från arbetsförmedlingen.

– Det räcker tyvärr inte. Människor måste få kosta, allt ses som projekt och pengar tar slut. Men att integrera människor är en process.

Det är också kortsiktigheten som, enligt Birgitta Notlöf, gör att de inte längre orkar, att behöva söka nytt stöd varje år tar mycket kraft och energi från verksamheten.

– VI hoppas att vi kommer att ha råd att hålla igång verksamheten tills i sommar men vi vet inte om det kommer att vara möjligt.

132 personer påverkas av föreningens nedläggning majoriteten av dem är kvinnor.

Förra veckan informerade hon politikerna i staden om beslutet.

– Jag är faktiskt lite förvånad, jag informerade politikerna i förra veckan om vårt beslut att lägga ner verksamheten och bara en politiker har hör av sig.

Att integrera människor är en process

Birgitta Notlöf, grundare av Livstycket

– Många av våra medlemmar tycker att det här är sorgligt men samtidigt känner de till hur v i kämpat och förstår oss. Vi väljer att sluta nu när verksamheten är på topp, säger Birgitta Notlöf.

Åtta personer varslades i fredags och den 17 december hålls ett extra inkallat styrelsemöte för att informera om nedläggningen.

Enligt planen ska verksamheten vara helt nedlagd den sista maj nästa år.