Bilder från övervakningskameran visar mordet på nära håll Foto: Ur polisens förundersökning

Livstids fängelse för mord i garage på Östermalm

En man iförd motorcykelhjälm gick in i ett parkeringsgarage på Östermalm och sköt ihjäl en person i mars 2020. Mannen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Hovrätten har nu fastställt domen.

  • Publicerad 12:17, 7 apr 2021

Precis om tingsrätten dömer nu hovrätten den åtalade mannen för mord, försök till mord och grovt vapenbrott till livstids fängelse. 

Övervakningsfilmen ett tungt bevis

Övervakningsfilmer visade hur en person iklädd hjälm med mörkt visir och motorcykelställ utförde ett mord och ett mordförsök i ett garage på Östermalm. Personen körde till och från platsen på en motorcykel.

Man död efter skottlossning på Östermalm

Dörrknackning på Östermalm efter fredagens skottlosning

Båda parter överklagade

Den dömde mannen överklagade domen och ville bli frikänd. De anhöriga till den mördade manen överklagade också för att få ut de skadeståndsbelopp som de hade begärt i tingsrätten. 

Hovrätten menar att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade mannen har gjort sig skyldig till mordet och mordförsöket och fastställer domen med ett undantag; de anhöriga får de skadestånd som de har begärt.

Hjälm och motorcykel användes som bevis

Hovrätten konstaterar att en mängd olika indicier talar för att den åtalade mannen är skyldig.

Det hans motorcykel och hjälm som användes. Den åtalade mannen hade använt motorcykeln samma förmiddag och ett vittne hade sett mannen med en pistol.

Mannen – som själv uppgett att han lånat ut motorcykeln till en annan person – berättade för två andra personer att det var han som skjutit.

I övrigt tittade hovrätten även på de kläder som det framgår av en övervakningsfilm att gärningsmannen hade på sig till stor del liknar kläder som kan knytas till den åtalade mannen. Även andra indicier beaktas, bl.a. att den åtalade mannen några dagar innan skjutningen hade rört sig nära brottsplatsen samt meddelanden som mannen hade skickat till anhöriga före och efter tidpunkten för gärningarna.

Visa merVisa mindre