Ovanligt fynd. Trikiner hittade på vildsvin skjutet i Enköping. Foto: Vidilab

Livsfarliga larver upptäckta i vildsvinskött i Enköping

Ovanliga och livsfarliga larver hittade i kött från skjutet vildsvin i Enköping. Fyndet är det första någonsin i Uppsala län. – Kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström.

  • Publicerad 11:35, 23 okt 2020

I tisdags upptäckte det Enköpingsbaserade laboratorieföretaget Vidilab att det fanns trikiner hos ett skjutet vildsvin som lämnats in till företaget för analys. Grisen var skjuten i Enköping, och det är första gången någonsin trikiner upptäckts hos vildsvin i Uppsala län. 

– Det görs inte så många sådana här fynd, så det blev lite uppståndelse när upptäckten gjordes, säger Bitte Ljungström, Vd på Vidilab. 

Trikinfyndet är det sjätte hittills i riket under 2020. Grisen som var skjuten i Enköping hade en ganska låg infektion, cirka 2 larver/g kött. Men samtidigt räcker det med att en människa får i sig 75 till 100 larver för att få problem med diarréer och sjukdomskänsla. 

– Får man i sig ännu fler blir symtomen svårare och kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström. 

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från till exempel tamsvin eller vildsvin om köttet ska säljas eller ges bort för konsumtion. 

Det finns fem godkända laboratorier i Sverige, tre av dessa testar kontinuerligt vildsvinskött. Vidilab i Enköping är alltså ett av dessa tre. 

– Risken är att man missar vissa trikinarter om fel metod används, därför ska man alltid vända sig till ett godkänt laboratorium, säger Bitte Ljungström. 

Jägaren som sköt det aktuella vildsvinet har blivit informerad om att köttet är smittat. Larverna som upptäcktes i labbet har skickats till ett referenslaboratorium i Italien för att artbestämmas. 

För att förhindra spridning av trikinsmitta bör jägare vara noga med att inte lämna trikinsmittat kött i skogen. Det bästa är att ta det från skogen och bränna det. Alternativt gräva ned köttet så pass djupt att rovdjur inte kan komma åt det.

Trikinfakta

Trikinen är en parasit (rundmask) som kan infektera de flesta köttätare inklusive människa. Man blir infekterad genom att äta kött som innehåller levande trikinlarver (ca 0,1 mm långa) vilka ligger inkapslade i muskelvävnaden. Larverna frigörs sedan i mag – tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar ( ca 1,5 – 4 mm långa) vilka producerar nya larver.

Smitta sker om man äter otillräckligt berett griskött (även vildsvin), björn- eller hästkött i vilket trikiner ligger inkapslade.

Sjukdomen smittar inte från människa till människa.

Källa: Vidilab

Visa merVisa mindre

Westerlundska inför fjärrundervisning – igen

Nyheter Westerlundska gymnasiet övergår till att delvis undervisa på distans. Bland annat för att minska trängseln i skolan matsal. – Det finns en oro både bland elever och personal, säger Carina Westh som...torsdag 26/11 11:41

Bestulen på golfklubbor? Se hit!

Nyheter Golfklubbor som tros vara stulna har hittats. En man misstänks ha misshandlat en kvinna. Det är något av dagens blåljusrapport.torsdag 26/11 10:54