I tisdags upptäckte det Enköpingsbaserade laboratorieföretaget Vidilab att det fanns trikiner hos ett skjutet vildsvin som lämnats in till företaget för analys. Grisen var skjuten i Enköping, och det är första gången någonsin trikiner upptäckts hos vildsvin i Uppsala län. 

– Det görs inte så många sådana här fynd, så det blev lite uppståndelse när upptäckten gjordes, säger Bitte Ljungström, Vd på Vidilab. 

Trikinfyndet är det sjätte hittills i riket under 2020. Grisen som var skjuten i Enköping hade en ganska låg infektion, cirka 2 larver/g kött. Men samtidigt räcker det med att en människa får i sig 75 till 100 larver för att få problem med diarréer och sjukdomskänsla. 

– Får man i sig ännu fler blir symtomen svårare och kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström. 

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från till exempel tamsvin eller vildsvin om köttet ska säljas eller ges bort för konsumtion. 

Det finns fem godkända laboratorier i Sverige, tre av dessa testar kontinuerligt vildsvinskött. Vidilab i Enköping är alltså ett av dessa tre. 

– Risken är att man missar vissa trikinarter om fel metod används, därför ska man alltid vända sig till ett godkänt laboratorium, säger Bitte Ljungström. 

Jägaren som sköt det aktuella vildsvinet har blivit informerad om att köttet är smittat. Larverna som upptäcktes i labbet har skickats till ett referenslaboratorium i Italien för att artbestämmas. 

För att förhindra spridning av trikinsmitta bör jägare vara noga med att inte lämna trikinsmittat kött i skogen. Det bästa är att ta det från skogen och bränna det. Alternativt gräva ned köttet så pass djupt att rovdjur inte kan komma åt det.