Mangateckningar visar hur dräkterna och rustningarna användes av kungligheterna. Foto: Michael Toll

Livrustkammaren satsar på manga

Det låter som en udda kombination. Men det fungerar verkligen. Livrustkammarens nya utställning Manga Royals visar upp kunglig historia på ett helt nytt sätt.

  • Publicerad 10:00, 6 nov 2021

Livrustkammaren vid Stockholms slott har Europas finaste samling av kungliga högtidsdräkter. Nu får rustningar, klänningar och kungliga jaktdräkter ett helt nytt liv. Detta genom fantasifulla bilder i mangastil.

– Det här är ett annorlunda sätt att berätta om kunglig historia. Vi är jättenöjda, det blir väldigt levande, säger Jonas Lindwall, intendent på Livrustkammaren.

onas Lindwall, intendent på Livrustkammaren. Foto: Pressfoto

Inspiration från Tokyo

Idén till själva utställningen kom när museichefen Malin Grundberg var på konferens i Tokyo. Där ställdes Europeiska dräkter ut med teckningar av kända japanska seriekonstnärer.

Livrustkammaren tog kontakt det svenska mangakollektivet Nosebleed som nappade på idén att göra teckningar utifrån dräkterna.

– Vissa av de här dräkterna och rustningarna har aldrig tidigare har visats, säger Jonas Lindwall och visar en rustning tillverkad 1657 som Kung Karl X Gustav fick i gåva av en adelsman.

Utställningen finns i fyra olika rum, uppdelad i olika situationer. För yngre besökare finns även möjlighet att lära sig grunderna i hur man ritar mangateckningar.

Manga Royals

Var: Livrustkammaren, Slottsbacken

Vad: Nio kungliga modedräkter från Livrustkammaren och lika många mangateckningar i storformat från Nosebleed Studio i en fantasifull utställning.

När: Öppnade 30 oktober – pågår till och med augusti 2022.

Hur: Gratis entré och inget maxantal. Inga restriktioner.

Visa merVisa mindre