Livrustkammaren vid Stockholms slott har Europas finaste samling av kungliga högtidsdräkter. Nu får rustningar, klänningar och kungliga jaktdräkter ett helt nytt liv. Detta genom fantasifulla bilder i mangastil.

– Det här är ett annorlunda sätt att berätta om kunglig historia. Vi är jättenöjda, det blir väldigt levande, säger Jonas Lindwall, intendent på Livrustkammaren.

Inspiration från Tokyo

Idén till själva utställningen kom när museichefen Malin Grundberg var på konferens i Tokyo. Där ställdes Europeiska dräkter ut med teckningar av kända japanska seriekonstnärer.

Livrustkammaren tog kontakt det svenska mangakollektivet Nosebleed som nappade på idén att göra teckningar utifrån dräkterna.

– Vissa av de här dräkterna och rustningarna har aldrig tidigare har visats, säger Jonas Lindwall och visar en rustning tillverkad 1657 som Kung Karl X Gustav fick i gåva av en adelsman.

Utställningen finns i fyra olika rum, uppdelad i olika situationer. För yngre besökare finns även möjlighet att lära sig grunderna i hur man ritar mangateckningar.