Livrädd för att falla – men Matilda vann ändå

Matilda Söderlund är en av Sveriges mest meriterade klättrare någonsin, men helgens tävling i Psico Block i Bilbao var hennes första i DWS (Deep Water Soloing). Ändå var den 26-åriga Kungsholmsbon snabbast uppför den 16 meter höga väggen.

  • Publicerad 13:27, 4 okt 2018

Tävlingen i Bilbao riktade sig till särskilt inbjudna klättrare och hölls i duellformat, en mot en, där den snabbaste uppför väggen som byggts upp vid floden Ría del Nervión i centrala Bilbao gick vidare till nästa omgång.

Matilda Söderlund vann SM i fjol, men är nu för tiden mest ute och reser och klättrar olika leder utomhus. Foto: Privat

En av de inbjudna var Matilda Söderlund, tidigare landslagsklättrare men i dag mest inriktad på äventyr. Hon hade aldrig tidigare tävlat i DWS där man klättrar över vatten, utan säkring, och första tanken var att tacka nej direkt.

”Tyckte det var superläskigt”

– Jag testade lite på Mallorca i juli och tyckte det var superläskigt. Jag försökte vänja mig vid höjden och klättrade inga svåra saker, men det kändes bara värre och värre. Varje gång jag föll i vattnet slog jag mig lite mer. Jag tänkte ”nä Gud, det här är inte min grej”, säger hon till bergsport.se.

Men så fick hon veta att kompisen Sasha DiGiulian, superklättrare från USA, skulle tävla i Bilbao.

Två vänner gjorde upp i finalen

– Då tänkte jag ”då kör vi”. Vi tillbringade en vecka tillsammans och klättrade ute i några områden. Sedan tävlade vi under helgen. Jag var jättenervös, väggen var helt brutal, men på tävlingar slutar man att tänka på det man är rädd för, säger Matilda.

Alla deltagare fick testa lederna dagen före tävlingen. Tjejernas led var det bara Matilda och Sasha som klarade, så hon insåg att hon hade en god chans. Och det blev till slut de två vännerna som ställdes mot varandra i finalen.

Hoppade ner i floden efter segern

– Vi skojade innan och sa ”tänk om det blir du och jag i finalen”. Det var en flashback till världscupen för några år sedan då vi tävlade ihop, hängde tillsammans och bodde på samma hotell. Jag hoppas att vi gjorde en bra show, säger Matilda.

Det gjorde de, och allra snabbast uppför den 16 meter höga väggen var alltså Matilda.

– När jag hade vunnit hoppade jag i vattnet från toppen och det var inte najs. Men jag hade så mycket adrenalin i kroppen, hela publiken hejade på och man hade inget val. Jag har fortfarande ont i ryggen! säger hon.

Här kan ni se duellen mellan Matilda Söderlund och Sahsa DiGiulian. Deras final börjar 1.58.40 in i filmen från Bilbao:

Fakta

Började klättra på ett barnkalas

Namn: Matilda Söderlund.

Ålder: 26 år.

Bor: Kungsholmen, uppvuxen i Saltsjöbaden.

Klubb: Solna Klätterklubb.

Började klättra: 11 år gammal då hon gick på ett barnkalas på Klätterverket i Sickla.

Meriter i urval: Sexa i VM (första svensk någonsin att nå VM-final) och sexa i World Games. Ett antal SM-guld, senast 2017 trots att hon nu satsar allt mindre på att tävla och allt mer på klättring utomhus och äventyr. Blev den första kvinnan i världen som klarade leden ”Golden” (med svårighetsgrad 8c) i USA.

Visa merVisa mindre