Försvaret får allt oftare inte träna ostört. Återkommande incidenter där privatpersoner dyker upp i samband med skarpskjutningar på Kungsängens skjutfält. Foto: KENT LUNDQVIST

Livgardets varning till svampplockarna: ”Vi skjuter inte bara lösa skott”

I närheten av Livgardet i Kungsängen finns det två stora områden där försvarsmakten övar merparten av året, ett övningsfält och ett skjutfält. Nu larmar militären att de inte får öva i fred.

  • Publicerad 12:18, 6 dec 2021

365 dagar om året pågår militär verksamhet på Livgardets övnings- och skjutfält i Ipplands-Bro. 190 dagar av dessa övar olika bataljoner skarpskytte, då är övnings- och skjutfältet avlyst.

Att avlysa betyder att försvarsmakten stänger de bommar som leder in till området för att kunna öva i lugn och ro. Problemet för militären är dock att deras nedstängningar allt oftare inte respekteras.

Soldaterna lyssnar till anvisningar från dagens övningsledare (i gul väst). Foto: KENT LUNDQVIST

– Det här området är helt avgörande för att vi ska kunna upprätthålla vår förmåga att strida med skarp ammunition, säger Carl Lennerman, kapten och kompanichef på 12:e motoriserade skyttebataljonen.

”Dyker upp svampplockare”

För dagen har Mitt i:s utsända fått möjlighet att vara med då del av nämnda bataljon skjuter skarpt.

– Det är återkommande incidenter där det dyker upp både ryttare, motionärer och svampplockare under skarpskjutningar, förklarar Carl Lennerman, då vi går på en grusväg.

Lennerman berättar att hans kompani sedan i somras har ett beredskapsuppdrag.– Vi upprätthåller den operativa beredskapsstyrkan i försvarsmakten just nu, det här innebär att vi är dryga 100 soldater och officerare som med kort varsel ska kunna göra insatser både nationellt, men även understödja insatsen i Mali.

Carl Lennerman, kapten och kompanichef på 12:e moto­riserade skyttebataljonen och Terrängbil 16, även kallad Galten. Foto: KENT LUNDQVIST

Dagens övning

Vi närmar oss den pågående övningen. Carl Lennerman pekar engagerat mot en grupp soldater och förklarar att en genomgång just nu pågår.

– Situationen vi ska träna på här idag är att om vi inom ramen för vårt uppdrag skulle komma till ett skyddsobjekt och någon börjar skjuta på oss, då ska vi kunna skjuta tillbaka, samt hantera detta även fast vi åker i ett fordon.

Vad händer med de privatpersoner som ni ertappar?

– Eftersom det här är ett skyddsobjekt och det är avspärrat så griper vi dem och tar sedan namn och personnummer, sen blir det en rapport in till regementet.

Påföljd om du ertappas

Skjutsäkerhetschefen Johan Strömberg tillägger att militärpolisen därefter gör en anmälan till åklagare. Att beträda ett skyddsobjekt kan resultera i böter eller fängelse i högst två år.

Så ska du agera:

Innan du besöker Kungsängens skjutfält är det viktigt att ta del av aktuell information om vilken farlig verksamhet som pågår.

Uppdaterad information för när fälten är avlysta finns på informationstavlor runt om övnings- och skjutfältet. Livgardets hemsida är även alltid uppdaterad med korrekt information om pågående övningar.

Allra viktigaste är att aldrig passera en fälld bom ute i försvarets områden.

Pågår det farlig verksamhet är skjutfältet helt stängt för tillträde, då råder tillträdesförbud enligt skyddslagen.

Den som ej respekterar detta begår ett brott mot skyddslagen och anmäls till åklagare.

Källa: Livgardet

Visa merVisa mindre

Försvarets vädjan till Upplands-Broborna:

”Respektera när vi stänger av våra övnings- och skjutfält, anledningen till att vi gör det är för andra människors skull, så att ingen kommer till skada, säger Mona Olsson, kommunikatör, på Livgardet.

”Det är med fara för sitt eget liv som man beträder skjutfälten då de är avlysta”, säger Jenny Ringström, kommuniktör, på Livgardet.

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33

Då återupptas rättegång om kvinnomord i Bro

Misstänkt genomgår rättspsykiatrisk undersökning Den 3 oktober återupptas rättegången i målet där en kvinna i 45-årsåldern står åtalad misstänkt för ett mord i Bro den 7 april.måndag 26/9 16:46