Elsie Gyllenhammar, 10 månader drar efter andan när mamma Josefin släpper gungan och hon färdas fritt genom luften några sekunder. Sedan kommer det förtjusta skrattet.

– Sedan den här parken fick ett uppsving är den vår favorit. Man behöver inte vara rädd för trafik och linbanan gör att mina äldre barn gillar att vara här, säger Josefin Gyllenhammar.

Bredablickparken får grill

Treklöverparken som ligger mitt i grönstråket Gångsätra, precis intill kolonilottsområdet ,är den senaste lekparken på ön som fått en total makeover.

I slutet av maj var den klar. Och nu i höst står fler lekparker på tur.

Bredablicksparken i korsningen Kyrkvägen Läroverksvägen får nya lekredskap men också grillplats och bouleyta.

Gåshaga hamnpark piggas upp med en ny sandlåda och en kompisgunga. Och så blir det fullt med växter.

Linbanor hett önskade

Landskapsarkitekt Nann Sommarström berättar att att det finns ett helhetstänk kring öns lekparker. Hållbara material, mycket växtlighet och inga stängsel om inte säkerheten kräver det, är några av idéerna. Sedan ska det vara kul för alla åldrar.

– Det som är unikt för Lidingö är att alla lekparker heter parker och inte lekplatser. De flesta ligger i anslutning till en vanlig park, säger Nann Sommarström.

Stadens parker ses över kontinuerligt. Men inför ett nytt parkprogram som ska tas fram på ön tillfrågades Lidingöbor och förskolor i olika enkäter om var man önskade av sina lekparker. Bra sittplatser och solskydd var några av de saker folk ville ha.

Och linbanor.

Det har också byggts i Treklöverparken där Elise Gyllenhammar och hennes äldre syskon gillar att hänga.

Formbar sand

Sedan maj finns här lekredskap som passar både större och mindre barn. En linbana och karusell hör till de mer fartfyllda attraktionerna. Men här finns också en lekställning, småbarnsgungor och en sandlåda med speciellt bakvänlig sand som lätt går att krama till klumpas och sandkakor. Sandlådan får skugga med hjälp av en fiffig pergola i obehandlat trä.

– För tio år sedan när man byggde lekparker var det bara sol som gällde. Nu finns en hel annan medvetenhet om vilka skador solen kan ge, säger Staffan Tapper, landskapsarkitekt och projektledare för de nya lekparkerna.

Bären går att äta

Även växterna i parkerna har ska vara en del av upplevelsen. Nya växter som planeras ska inte ge några allergier. Dessutom ska bär och frukter som växer vara ätbara. I Treklöverparken kommer bären Aronia och Blåbarstry, ett slags avlångt blåbär, att kunna bli mellis framöver.

– Det är ett sätt att lära barnen trädgårdskultur. Man kan inte förutsätta att alla har en villaträdgård. Man har ibland uppfattning att alla på Lidingö bor i villa. Men två tredjedelar bor i flerbostadshus, säger Nann Sommarström.