Publikbild framför totalisatorn vid Ulriksdals galoppbana1940. Foto: Från Solna stads Bildarkiv, solna.se/bildarkivet

Livet kring galoppbanan – ett stycke Solnahistoria

Den här mulna februaridagen ligger snön smutsbrun över fältet vid Överjärva gård. Det är svårt att tänka sig att för drygt 50 år sedan var det här en plats som frustade av liv. Varje helg tog tusentals stockholmare tåg, buss eller taxi ut till Ulriksdal för att se på galopptävlingarna.

  • Publicerad 07:46, 20 feb 2015

Det var på det vidsträckta fältet vid Överjärva gård, som galoppbanan låg. Just nu pågår en bildutställning på gårdscaféet om livet på och kring banan.

Eira Nordström Källström arbetar deltid på gårdens statarmuseum och har producerat utställningen.

– När man studerar Solnas historia så dyker galoppbanan alltid upp förr eller senare. Det måste ha varit en fantastisk tid. Vilken glamour, vilka hattar!

Ryttmästare Nils Ekander, som bodde på Överjärva gård, skapade galoppbanan på det som tidigare hade varit ett militärt övningsfält.  Även många stalldrängar, jockeys och gårdskarlar bodde i de omoderna byggnaderna kring banan. År 1919 hölls de första tävlingarna.

– Galoppbanan blev ett litet samhälle i sig och människorna i Ulriksdal var tacksamma över alla nya arbetstillfällen som skapades under banans storhetstid, säger Eira Nordström Källström.

Varje helg från 1919 till 1960 var det kö av taxibilar och bussar ut till tävlingarna vid Överjärva gård. Det var där man skulle synas om man överhuvudtaget betydde något i huvudstaden – eller i kranskommunen Solna som sedan 1943 kallade sig stad.

Om man står vid fältet och sluter ögonen för en stund kan man ana hur det såg ut en solig vårdag på 1940-talet:

Fjäderlätta jockeys på dyra, frustande hästar som vibrerar av spänning sekunderna innan start. Illegala vadslagningspengar som byter plånbok i undanskymda vrår.  Yppiga damer i fantastiska hattkreationer. Baroner, höga militärer, kommunpolitiker och godsherrar på VIP-läktaren. Och över alltihopa en doft av öl, parfym, svett och gödsel.

Självklart var dåtidens kändispress på plats – och skumrasket. Sommaren 1948 skakades banan av en stor skandal. En liga misstänktes ha mutat unga jockeys att hålla tillbaka sina hästar för att påverka loppens utgång. Även tränare och lärlingar var inblandade. Det slutade med att flera personer dömdes till böter och stängdes av från banan.

I dag finns ingenting kvar som påminner om banans storhetstid. Men någonstans ute på fälten ligger hästen Bataclan begravd. Bataclan tränades av Georg Wiedesheim-Paul och vann ”S:t Eriks Pris” sju år i rad. Den legendariska hästen hedrades genom att få sin sista vila i myllan under galoppbanan.

1960 flyttades galoppen till Täby. Solna stad skulle bygga bostäder på fältet. Men än i dag har det inte blivit några bostäder

– Galoppbana kunde lika gärna ha fått vara kvar, säger Eira Nordström Källström.

Fotoutställningen på Överjärva gårdscafé pågår till den 1 mars, eventuellt längre.