Delar av familjen Sennerby i parken. Foto: Klara B Orreteg

Livet går vidare – trots cancern

Den aktiva fyrabarnsfamiljen var på semester i fjällen när alltig förändrades. Idag lever pappa Tobias med en obotlig cancersjukdom och familjen övar på att aldrig säga sen.

  • Publicerad 07:06, 24 jun 2018

” Kommer du att dö, pappa?”.

En fråga ingen ska behöva svara på, men som Tobias Sennerby i Jakobsberg tvingades ta ställning till för snart ett år sedan.

Efter två skakningar, likt epileptiska anfall, under fjällenresan förra sommaren åkte tobias med ambulans till Mora sjukhus. Där kunde läkarna konstaterade att han hade en tumör i huvudet.

Reagerar olika

Tobias fru Sofi bröt ihop på britsen bredvid, med sex månader gamla Malthe i famnen.

– Vi reagerade helt olika, berättar Sofi. Tobias tog en sak i taget och väntade på information, jag började genast kontrollera och googla. Kanske inte så smart just då, allt jag fick upp var negativt.

Malthe, nu 17 månader, har hittat den stora krukan med lecakulor på fiket där familjen berättar om sin resa.

Medan Lecakulorna far över golvet berättar Sofi om en fyrabarnsfamilj som alltid gjorde saker. Alltid var aktiva. Semestrarna var uppbokade från start till slut och Tobias skulle ha gjort sin triathlondebut i augusti 2017.

Man hinner tänka väldigt mycket mellan Hökberg och Eldris

Sofi

Men då låg han på Karolinska med ett cancerbesked fortfarande ringande i öronen.

– Den är obotlig, säger han. Jag får medicin för att hålla den i schack, men den går aldrig att bli av med helt. Jag vet inte hur länge jag kommer att vara här, men det är inget jag tänker på.

Men det är något Sofi tänkt på. Livet utan Tobias. Inte så mycket nu, hon försöker leva i nuet och njuta av den tid de har tillsammans, men innan.

– Jag körde tjejvasan i vintras. Man hinner tänka väldigt mycket mellan Hökberg och Eldris, säger hon.

Tungt att vara anhörig

Malthe har tröttnat på lecakulorna och kräver en tur till parken. De energiska små benen trummar mot marken mellan gungor och rutchkana.

Mitt i allt det hemska finns barnen där och håller ihop livet. Det ska lagas mat och tvättas, köras till kompisar och aktiviteter. Och sakta går livet framåt, trots allt.

– Det här slog undan benen på oss totalt, men nu har jag äntligen fått hjälp att hantera allt, säger hon.

Det har varit en tuff tid som anhörig, men snart ska Sofi få komma till en stressklinik för ett rehabprogram. Sedan cancerbeskedet är det inte bara Tobias som är sjukskriven. Sofi sjukskrevs nästan omgående för utmattning.

Öppen insamling

Livet med obotlig cancer i familjen skapar nya utmaningar. Hur hanterar man att inte kunna påverka sin egna situation? Sjukdomen är utom familjens kontroll och det enda de kan förlita sig på är sjukvården och den forskning som görs. Det var därför Sofi bestämde sig för att starta insamlingen ”kliv kliv överlev” hos cancerfonden. För att göra något.

– Den har varit öppen i nio månader och dragit in mer än 30 000 kronor. Det är fantastiskt tycker jag, säger hon.

I september är det dags att åter röntga huvudet, men fram till dess är Tobias fri från cellgifter och orkar vara med på lättare aktiviteter. Nu är siktet inställt på semestertider.

– Vi ska till västkusten och Danmark snart, det är allt vi har planerat och det ser vi verkligen fram emot, säger Sofi. Utöver det gäller bara att försöka komma tillbaka till en vardag. Och aldrig säga ”sen”.