”Livet försvinner och du förlorar dig själv”

De fann varandra på sociala medier. Nu skriver Jessica Stigsdotter Axberg och Malin Roca Ahlgren en bok om att gå in i väggen och om att hitta vägen tillbaka. – Det var det värsta jag har varit med om, säger Malin.

  • Publicerad 12:56, 18 jan 2018

Jessica Stigsdotter Axberg tar emot på sitt kontor i Draget. Hon har precis avslutat ett möte och ett annat väntar på andra sidan intervjun med Bålstabladet. Det är full fart, men Jessica vet bättre än de flesta vad en människa klarar av och var gränsen går. För fem år sedan gick hennes man Patrik in i väggen.

– Han gick till läkaren som sa att han var frisk. Kanske hade utbrändheten kunnat upptäckas långt tidigare om läkarna bara hade kollat checklistan. Då hade man kanske kunnat bromsa förloppet.

– Vi kan ju se efteråt, men vi kunde inte det när det hände.

Ingen förstod alltså vad som var på väg att hända och till slut kraschade han.

– Det var mediciner som påverkade honom värst. De första trettio dagarna blev han självmordsbenägen och det var jättetungt och jätteläskigt. Det första året var Patrik inte ens närvarande, säger Jessica.

Han var killen som byggde ett garage på sommaren och plötsligt orkade han inte ens koka en kopp te.

– Patriks resa var mycket tyngre och tuffare än min. Tar man inte hand om sig själv kommer man att hamna här förr eller senare. Om man alltid är för snäll mot alla andra, men inte mot sig själv. Sådan var Patrik.

Jessicas medförfattare Malin Roca Ahlgren kraschade själv.

– Det var det värsta jag har varit med om. Livet försvinner och du förlorar dig själv. Varken hjärna eller kropp fungerar längre även om du vill och försöker. Total systemkollaps inom en. Och det i sin tur skapar panik och ångest och nedstämdhet. Drabbas man av detta behöver man väldigt mycket stöd, hjälp, förståelse och en kunnig omgivning – både vad gäller myndigheter, vård och arbetsgivare och vänner. Vi önskar att vår bok kan bidra till det, säger hon.

Jessica och Malin fann varandra på nätet då båda skriver barnböcker om ADHD. Nu skänker de två perspektiv i boken som ges ut av Mormor Förlag i maj.

–Titeln är inte hundra procent spikad, men arbetsnamnet är Vägen från väggen. Det är både förebyggande och om du har drabbats, säger Jessica.

Hon ser ett tuffare klimat i samhället där elever ska lyckas i skolan, föräldrarna på jobbet och dessutom ska man lyckas privat och helst visa upp det i sociala medier.

– Ja, man ser ju hur lyckade alla andra är. Det är sällan folk lägger ut krisscenarion och årets sämsta dag, säger hon.

Jessicas man har nu börjat jobba 25 procent och är på väg tillbaka, men det kommer att ta tid och det måste det få göra.

– ag valde ganska tidigt att välja att välja en målbild av en framtid där det inte skulle vara elände och där Patrik mår bra. I det stora hela tror jag att det är min målbild som har hållit mig frisk så att jag själv inte har gått in i väggen, säger Jessica.

Varningssignaler

Känslomässiga:

Du blir lättare irriterad än tidigare Du blir lättare nedstämt än förut.

Du upplever oro eller ångest.

Kroppsliga:

Du är onormalt trött och upplever andnöd.

Du har hjärtklappning och orolig mage.

Du upplever att det är svårt att slappna av

Du svettas mer än vanligt och dina händer darrar.

KognitivA:

Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.

Du tappar ord och du tappar röda tråden.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Tullen beslagtar 400 liter öl

Tullverket har beslutat att beslagta sprit, vin och hundratals liter öl av en privatperson i Håbo. De tror inte på förklar-ingen att personen har infört alkoholen för privat bruklördag 27/11 1:15