Liv Bessfelt har väckt debatt om biblioteket på Stora Essingen. Foto: Kristian Lönner

Liv väcker debatt om bibblan på Essingen

I en insändare i Mitt i krävde 12-åriga Liv Bessfelt en satsning på Stora Essingens bibliotek. Hon har redan fått politiskt stöd för sina tankar. – Jag hoppas på en förändring, säger Liv Bessfelt när Mitt i Kungsholmen träffar henne på bibblan.

  • Publicerad 08:30, 22 dec 2017

Det började som en skoluppgift på Essingeskolan, att skriva en insändare. Liv Bessfelt, 12, valde att fokusera på Stora Essingens bibliotek som ligger i samma byggnad som skolan.

– Jag brukar vara här men det finns mycket att förbättra. Man borde måla om väggarna och skapa fler myshörnor. Men framför allt borde man byta ut böckerna för de är för gamla, säger Liv Bessfelt.

Hennes insändare är full av tunga argument för varför en satsning på biblioteket är viktigt. Bland annat menar hon att mer läsning kan göra att fler elever når höga betyg.

– Läsning är både kul och jätteviktigt. Läsförståelse finns i alla ämnen. Matte till exempel handlar mycket om läsförståelse, säger Liv Bessfelt.

Hoppas på förändring

Liv Bessfelt tillsammans med svenskalärare Julie Ottesen. Foto: Kristian Lönner

Hennes svenskalärare Julie Ottesen applåderar den vassa insändaren som inte bara blev en skoluppgift utan också en riktig publicerad insändare.

– Vi har övat på att använda ett språk som har en övertygande effekt. Livs insändare blev så bra att jag tyckte att det var viktigt att fler kunde få ta del av den.

Insändaren har redan resulterat i ett svar från Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm där han stödjer Livs tankegångar.

– Det är roligt. Jag hoppas att det leder till förändring, säger Liv Bessfelt.

Till sist, vad läser du just nu?

– Nu håller jag på med Twilight-böckerna.