Omsättningen på bilar är stor på parkeringen vid Danderyds sjukhus där det också sker många smitningsolyckor. Foto: Isabel Svensson

Liten chans att få fast smitare

Någon kör på din bil – men smiter fräckt därifrån. Händelsen blir allt vanligare i Danderyd där antalet smitare ökat. Störst risk för att få sin bil förstörd är det på parkeringen vid Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Parkeringsskadorna blir bara fler och fler. Närmare 200 bilförare anmälde förra året att någon kört på deras bil i Danderyd men att bilföraren sedan smitit. Långt ifrån alla gör dock en anmälan så mörkertalet är stort.

På den hårt drabbade parkeringen vid Danderyds sjuhus var det vid 14-tiden i onsdags ett mindre trafikkaos beroende på att många bilister letade efter parkeringsplats.

Bilisten Jan Forsberg, som besökt ortopeden efter en fallskada, var på väg till sin bil och berättade att han för tre år sedan råkade ut för en smitare på just parkeringen vid Danderyds sjukhus.

– Dörren blev intryckt och ingen hade skrivit någon lapp. Jag blev förbannad, säger han.

Han polisanmälde aldrig den skadan. För ett år senare var det dags igen.

Då körde någon på hans bil när den stod parkerad i Arninge i Täby. Då blev det skrapmärken på vänster front.

– Det räcker ju med att sätta en lapp med telefonnummer på bilen. Men ingen bryr sig, säger han.

Ingvar Hurtig, som besöker Danderyds sjukhus regelbundet, fick sin bil påkörd på parkeringen vid Danderyds sjukhus för två år sedan.

– Det var någon som hade åkt in i sidan på min Peugeot. Det blev dubbla slipmärken på sidan, säger han.

Ingvar Hurtig tycker att parkeringsplatserna är för trånga vid sjukhuset och han påpekar att den vita markeringen är bitvis bortnött så man ser inte var parkeringsrutorna slutar.

De flesta anmälningarna om smitningar på parkeringar utmynnar i regel inte i någon utredning, uppger Per-Inge Akterin, polischef i Danderyd.

– Det finns inte mycket att utreda om det inte finns något vittne som sett registreringsnummer eller andra spår, säger han.

Enligt trafikförordningen ska den som skadat en egendom snarast underrätta polis eller den som lidit skada. Det betyder att den som kört på en annan bil åtminstone ska meddela bilägaren genom att lämna en lapp med telefonnummer på bilrutan eller ringa till Vägverket och få namnet på bilägaren med hjälp av den påkörda bilens registreringsnummer.

Den som smiter och döms i domstol hamnar i polisens straffregister. I en dom slog tingsrätten nyligen fast att en kvinna från Danderyd skulle betala 1 200 kronor i böter för att hon kört på en annan bil på parkeringen i Stocksunds centrum. Ett vittne antecknade registreringsnumret på kvinnans bil.

Trafikförsäkringsföreningen, som ägs gemensamt av alla trafikförsäkringsbolag, betalade förra året ut cirka 160 miljoner kronor, en ökning med cirka 5 miljoner kronor jämfört med året dessförinnan, till personer som fått sina bilar påköra på parkeringar och där förövaren var okänd.

Enligt föreningens statistik ökade antalet parkeringsskador från 18 000 för två år sedan till 18 500 förra året.

– Det är ett samhällsproblem att moralen att ge sig tillkänna har minskat, säger Thomas Stenqvist, skadechef på Trafikförsäkringsföreningen.

Claes Lundström, förundersökningsledare i trafikgruppen i Roslagens polismästardistrikt, menar att benägenheten att inte tala om att man kört på ett fordon har med attityd att göra och att det är näst intill omöjligt att ändra på attityder.

– Folk behöver tänka att de ska behandla andra som de själva vill bli behandlade. Sedan kan man kanske minska olycksrisken med större utrymme i parkerings­rutorna.

Fakta

Fler smitningar

Antalet polisanmälningar om smitning de två senaste åren

Källa: Polisen