Niorna i Sundbyberg fick lite sämre snittbetyg förra året. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter gymnasiet.

  • Publicerad 01:15, 2 dec 2021

"Skillnaderna utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund är fortsatt stora".

Skolverket har nu presenterat slutbetygen för niorna i Sundbyberg och resten av landet i våras.

Slutbetygen för eleverna i årskurs 9 i hela Sverige är på ungefär samma nivå som förra läsåret.

– Skolorna har arbetat aktivt med att minimera pandemins påverkan. Vi kan konstatera att utvecklingen är stabil över tid och att ingen av elevgrupperna halkat efter om man tittar på betygen, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket i ett pressmeddelande.

Lägre betyg – bättre än riket

Andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat marginellt i Sverige, men i Sundbyberg gick andelen ner något. Läsåret 19/20 hade 91,3 procent behörighet i kommunen och i år låg andelen på 90,7 procent.

Snittbetygen sänktes också en del i Sundbyberg från ett meritvärde på 256,6 under läsåret 19/20 till ett snitt på 253,9 i år. Det är dock långt över rikssnittet som ligger på 232,1 i meritvärde.

När det gäller skillnad mellan killar och tjejer i Sumpan hade de senare betydligt bättre snittbetyg i våras. 267,5 i meritvärde för tjejerna mot pojkarnas snitt på 234,8.

Föräldrar avgörande

En annan skillnad i Sumpan är betygen mellan skolorna med kommunal huvudman och de med enskild huvudman. Friskolornas elever hade ett snitt på 271,7 medan elever i kommunala pluggen fick ett snitt på 228,9.

Något som också fortsätter att vara klart i statistiken på riksnivå och i Sundbyberg är att föräldrars utbildningsnivå är det som har störst betydelse för resultaten, enligt Skolverket.

96,8 procent av eleverna i Sundbyberg vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga till något nationellt program i gymnasieskolan – jämfört med 84 procent av eleverna vars föräldrar har högst en gymnasieutbildning.

– Skillnaderna i Sverige utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund är fortsatt stora. En av de stora utmaningarna för den svenska skolan är att bryta detta mönster och förbättra resultaten för de mindre resursstarka eleverna, säger Peter Fredriksson.

Betygen kort

Läsåret 19/20 var 91,3 procent av de som slutade nian i Sundbyberg behöriga till gymnasieskolan – i år låg andelen på 90,7 procent.

Snittbetygen sänktes också i Sundbyberg från ett meritvärde på 256,6 under läsåret 19/20 till ett snitt på 253,9 i år. Rikssnittet låg i år på 232,1 i meritvärde.

Tjejerna i Sundbyberg hade en snittmeritvärde på 267,5 poäng mot pojkarnas snitt på 234,8.

Friskolornas elever hade ett snitt på 271,7 poäng medan elever i kommunala pluggen fick ett snitt på 228,9.

På riksnivå har de fristående skolornas elever ett genomsnittligt meritvärde på 252,9 och de kommunala 226,8.

Källa: Skolverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27