Skolverket har nu presenterat slutbetygen för niorna i Sundbyberg och resten av landet i våras.

Slutbetygen för eleverna i årskurs 9 i hela Sverige är på ungefär samma nivå som förra läsåret.

– Skolorna har arbetat aktivt med att minimera pandemins påverkan. Vi kan konstatera att utvecklingen är stabil över tid och att ingen av elevgrupperna halkat efter om man tittar på betygen, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket i ett pressmeddelande.

Lägre betyg – bättre än riket

Andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat marginellt i Sverige, men i Sundbyberg gick andelen ner något. Läsåret 19/20 hade 91,3 procent behörighet i kommunen och i år låg andelen på 90,7 procent.

Snittbetygen sänktes också en del i Sundbyberg från ett meritvärde på 256,6 under läsåret 19/20 till ett snitt på 253,9 i år. Det är dock långt över rikssnittet som ligger på 232,1 i meritvärde.

När det gäller skillnad mellan killar och tjejer i Sumpan hade de senare betydligt bättre snittbetyg i våras. 267,5 i meritvärde för tjejerna mot pojkarnas snitt på 234,8.

Föräldrar avgörande

En annan skillnad i Sumpan är betygen mellan skolorna med kommunal huvudman och de med enskild huvudman. Friskolornas elever hade ett snitt på 271,7 medan elever i kommunala pluggen fick ett snitt på 228,9.

Något som också fortsätter att vara klart i statistiken på riksnivå och i Sundbyberg är att föräldrars utbildningsnivå är det som har störst betydelse för resultaten, enligt Skolverket.

96,8 procent av eleverna i Sundbyberg vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga till något nationellt program i gymnasieskolan – jämfört med 84 procent av eleverna vars föräldrar har högst en gymnasieutbildning.

– Skillnaderna i Sverige utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund är fortsatt stora. En av de stora utmaningarna för den svenska skolan är att bryta detta mönster och förbättra resultaten för de mindre resursstarka eleverna, säger Peter Fredriksson.