Sagofantast. "Det finns så mycket hemskt i världen som vi måste förhålla oss till. Jag tror att skräcken är ett sätt att kanalisera vår oro och ångest på ett kontrollerat sätt", säger Lisa Förare som alltid älskat att berätta spökhistorier. Foto: Sacharias Källdén

Lisa Förares skräckroman lockar folk till Långsjön

Efter att ha skrivit om kålrötter och kotletter frossar matskribenten Lisa Förare nu i skräck och sagor. I sin nya förortsfantasy har den lata Långsjöbon fyllt sina kvarter med blodsugande älvor, korkade trollharar och bitchiga maror.

  • Publicerad 08:30, 2 nov 2019

Foto: Sacharias Källdén

Det drar in isiga vindar från vattnet ute på gångbron vid Långsjöns norra spets. Avklädda trädkronor slänger skeva skuggor över stigarna. På marken ruttnar sommarens grönska bort. Det är en bra tid för skräck, konstaterar författaren Lisa Förare och pekar in i den slyiga skogen.

– Här intill bron finns förtunningen till en annan dimension, Varken, säger hon.

Varken är namnet på hennes roman och benämningen på den mystiska plats dit människor spårlöst försvinner i den mörka förortssagan.

Lisa, som själv bor i en villa inte många hundra meter ifrån sjön, säger att hon först var lite orolig för vad hennes grannar skulle tycka när de fick nys om att hon strösslat deras kvarter med monster och oknytt.

– Men jag är lat, har dåligt lokalsinne och ville göra det enkelt för mig. Här bor jag och här hittar jag, även om det tagit mig tid. Min son gick två år på Herrängens skola innan jag lärde mig vägen dit. Han tyckte det var jätteroligt att lura mig att gå vilse, säger Lisa.

Lockar läsare till Långsjön

Och att som författare känna de gator som är romanens skådeplats är viktigt, menar hon. För även om Varken är full av oförklarliga mysterier och övernaturliga väsen är den också vardagsnära och realistisk. Den som är lokalbo har lätt att känna igen sig i boken, från radhusidyll på Långsjöhöjden till tristessen i matkön på Coop i Fruängen.

– För att folk ska tro på skräck måste de först tro på vardagen. När de tror på karaktärerna och miljön tror läsarna på allt. Jag har tagit mig stora friheter och hittat på affärer och hus också men även gjort en del research. Visste du att det finns en gammal stenåldersbosättning nära Långsjöhöjden? säger Lisa.

Och precis som Stieg Larssons Millennium-läsare vandrar runt på Söder har Lisas läsare börjat promenera kring Långsjön. Någon funderar på att köpa hus här, berättar Lisa, och folk som bor i området undrar om de inte kan få vara med i uppföljaren. För en sån blir det. Om hon "lägger på ett kol" ska bok nummer två vara klar nästa höst.

– Den kommer att utspela sig ännu mer vid Långsjön. Målet är att tömma stranden 2021, säger Lisa skämtsamt om risken att hon skrämmer upp sina läsare så till den grad att de inte längre vågar sig ner till det populära badet.

Vampyrer och Biff à la Lindström

Hennes förhoppning är att kunna jobba halvtid som författare vid sidan om arbetet som frilansande matskribent. En ideal skrivartillvaro med lika delar käk och skräck. Två världar som inte är så väsensskilda som man kan tro, enligt Lisa, som hävdar att en vampyr är som en Biff à la Lindström.

– Precis som i ett matlagningsrecept finns det regler för att skapa bestämda element inom skräck, som zombies och vampyrer. Reglerna måste följas, annars blir det ingen vampyr, men du måste göra det med en egen touch för att skapa något eget. Min grej är humor och att skruva upp alla känslor och förnimmelser, det ska vara för mycket av allt.

Känd från Ica Kuriren

Namn: Lisa Förare

Ålder: 53

Bor: I Herrängen med Älvsjös fulaste trädgård

Familj: En man, en son, en extra-son, två bonussöner – sist jag räknade!

Mest känd för: Krönikör i Ica Kuriren och Allt om mat

Aktuell med: Varken – en mörk förortssaga

Visa merVisa mindre