Linnéa färglägger gymnasiets rockmusikal – som firar 25 år

För 25:e året i rad sätter Viktor Rydbergs gymnasium upp sin årliga musikal. Jubileet firas med en tolkning av ”Rock of Ages” och eleverna bjuder publiken på välkända rocklåtar och dans. Bollstanäsbon Linnéa Höggren sminkar hela ensemblen.

  • Publicerad 10:48, 10 jan 2020

De har repeterat i flera veckor inför gymnasieskolans årliga musikaluppsättning. ”Rock of Ages” bygger på klassiska rocklåtar av bland annat Bon Jovi, Europe, och Whitesnake.

Handlingen kretsar kring Sherrie som flyttar till Los Angeles år 1987 med en dröm om att bli sångerska. Manuset har skrivits av Chris D’Arienzo och stora delar av musikalen utspelar sig på rockbaren ”Sunset Strip”.

– Det känns fantastiskt roligt! Vi hade genomdrag i går. Det är en symfoni av allt vårt arbete och man märker något nytt varje gång man får se hur allt vårt arbete förs samman, säger 19-åriga Linnéa Höggren som går naturprogrammet och är med i gruppen som sminkar bandet, dansarna och skådespelarna.

80 elever arbetar med musikalen

Omkring 80 elever som går på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor arbetar med musikalen. De läser ekonomi, samhälle, natur, dans, teater, musik och bild.

I år är det även 25 år sedan eleverna för första gången gick ihop för att tillsammans tolka en musikal. Uppsättningarna har gått från att vara små amatörmusikaler i skolans aula till att sättas upp på Maximteatern. Eleverna själva står för allt från musik och scenografi till marknadsföring och smink.

– Smink ger så mycket uttryck. De säger inte bara att de är i Los Angeles på 80-talet, man ser att de är i Los Angeles och att de är rockers!

Musikalen har premiär den 10 januari. Foto: Pekka Pääkkö

”Rock träffar djupt in i hjärtat”

Trots att Linnéa Höggren  är klassisk musiker i grunden och spelar cello i Stockholms ungdomssymfoniorkester säger hon att rock’n’roll har en särskild plats i hennes hjärta.

– Från lilla Väsby har vi ändå coola band. Rock träffar djupt in i hjärtat. Man kan inte sitta still och lyssna på rock!

Hur tänker man när man sminkar en glamrockare?

– Man får tänka att man inte får mesa. Det är mycket färg, mer än vad man tror. Om man håller på Med rock’n’roll är man inte feg, man är inte rädd för vad folk tycker, man visar vem man är genom sitt smink, om man är out there vill man visa det.

Repeterat hela sedan den 14 december

Musikalen visas vid elva tillfällen, fyra av dem enbart för Viktor Rydbergs elever. Totalt väntas det komma runt 600 åskådare per framträdande.

Linnéa Höggren har sett skolans musikaler de tidigare åren.

– Man sitter där i publiken och är helt paff. Man bara, wow!

Årets musikal har premiär den 10 januari.

Väsbybon

Bästa sminktipset – "Gör det bara! Varför inte?"

Namn: Linnéa Höggren

Ålder: 19 år.

Bor: Bollstanäs.

Familj: Lillebror, mamma och pappa. ”Vi har pälsallergi i familjen, så vi har inga djur. Men jag tar ut det på mina vänners hundar och katter.”

Intressen: Spela cello, simmade i Väsby SS i många år, umgås med kompisar och så. Ritar, målar och virkar mycket, ”det går hand i hand med sminket och ger händerna något att göra.”

Bästa sminktips: ”Var inte rädd för att testa något nytt. Om man tänkt eller sett något man tycker är snyggt, kör på. Gör det bara! Varför inte? Om du har blå kajal på hela ögonlocket, kör hårt, vill du ha blå mascara, ha det, det är liv! Det är ingen annan som kan säga åt dig vad du får och inte får göra.”

”Man tänker i bland lite för mycket på hur andra kommer att döma en, och jag tror att man kommer långt om man bara kör. Bara man sätter allt i rullning, sedan behöver man inte gilla det.”

Visa merVisa mindre