Snart fylls Kristines blommor i Hammarbyhöjden med amarylllis och julstjärnor. Foto: Sacharias Källdén

Linje 17 gör sig redo för julen

Det kan vara svårt att förstå i novemberrusket, men det är faktiskt bara sex veckor kvar till jul. Hur mycket märks det egentligen att årets stora högtid närmar sig? Vi gav oss ut och letade julstämning längs linje 17.

  • Publicerad 13:45, 17 nov 2021

Foto: Sacharias Källdén

Julgranen. Johanna Dahl har inte märkt av särskilt mycket julstämning hemma i Hammarbyhöjden än.

"Det här är första gången jag ser granen faktiskt. Det är trevligt med en gran, men den borde dekoreras med julgranskulor", säger hon när vi möts en typisk regntung novemberdag.

Hon konstaterar dock att det brukar vara ganska bra julstämning i området. Många har till exempel julbelysning på sina balkonger.

"Julen är den bästa högtiden! Det är mysigt, familjärt och mycket god mat. November är bara regnigt och grått, det är inte mer än en transportsträcka till december."  

Foto: Sacharias Källdén

Stjärnformade julpyntet. Visst är det ett par adventsstjärnor som syns i fönstret hos Salong Emwe i Bagarmossen?
"Jo, det stämmer. Jag hänger upp dem varje år. Jag gillar julen", säger Jan Karim som är i full färd med att klippa Mobin Mohammad på besök från Dalen.
Och det är inte omöjligt att det snart blir än mer julstämning i lokalen.
"Jag tror det blir mer framåt jul, smågrejer jag hittar. Kanske någonting mer i fönstret", säger han.

Foto: Sacharias Källdén

Belysningen. "DET ÄR LITE LÄSKIGT NÄR DET BLÅSER!"

Tomaz Jawlovski får skrika för att vi nere på marken ska höra vad han säger. Han är i full färd med att sätta upp belysningen i årets Kärrtorpsgran. Nedanför står kollegan Helene Svanberg.

"Det är jättemycket att göra nu. Vi ska vara klara med hela Stockholm till första advent. Men folk tycker det är kul och vi får mycket kommentarer", säger hon.

Vi frågar Tomas om han har fin utsikt där uppe.

"JA, VERKLIGEN!"

Foto: Sacharias Källdén

Redo. När vi besöker Sussie Matamala, som arbetar på Kristines blommor i Hammarbyhöjden har inte julen hittat hit än. Men nu när fars dag passerat är det dags.

"Efter fars dag är julen nästa stora grej för oss. Då blir det mycket amarylllis, buketter, julstjärnor, granar och sådant", förklarar hon medan hon gör i ordning en novemberbukett.

Vi får också veta att väldigt många köper snittblommor och vill ha det extra fint hemma vid jul.

"Kransar är poppis också", säger Sussie.