Linda skrev en bok för att få se annat än orkideer

Ursviksbon och trädgårdsmästaren Linda Schilén har gett ut en ny bok –  nu om de älskade krukväxterna. – Det finns så många krukväxter med attityd, former och personligheter, säger hon.

  • Publicerad 07:11, 12 nov 2018

Linda Schilén har tidigare gett ut två trädgårdsböcker. Nu är den tredje här: ”Älskade krukväxter”, vilket är en hyllning till krukväxterna.

– Jag skrev den då jag kände att det får vara nog med slentrianmässigt köpta orkidéer i parti och minut. Det finns så många andra krukväxter med attityd, former och personligheter.

Hon vill slå ett slag för de krukväxter som inte alltid skriker lika mycket om uppmärksamhet som de blommande orkidéerna.

– Det finns en liten alocasia som heter ”Stingray” med blad som ser ut som stingrockor och forellbegonior som ser ut att vara stänkmålade, titta på bladen och formerna! uppmanar Linda.

Dessutom är det bättre för klimatet att satsa på krukväxter som odlas här i Sverige menar hon.

– Att importera växter från andra sidan jordklotet är att gå över ån efter vatten, det finns jättemycket bra odlare här i Sverige. Men även branschen måste bli bättre på att märka upp vilka växter som är ett klokt miljöval.


Åtta bra tips från Lindas bok:

✔️ Torka av bladen regelbundet – dammet täpper till bladens klyvöppningar.

✔️ Vattna gärna växterna på olika dagar – då håller luftfuktigheten en jämn nivå i hemmet.

✔️ Placera en köttätande växt, till exempel flugtrumpet, tätört eller kannranka, vid fruktfatet där bananflugorna börjat surra. När de blir trötta sätter de sig på växten för att vila och blir själva till mat.

✔️ Ha växter i varje rum – jord och bladverk dämpar ljud och renar och återfuktar luften.

✔️ Stor kruka och liten växt? Placera oasis i botten av krukan så kommer växten upp en bit. Bonusen är att överskottsvattnet sugs upp av oasisen och avdunstar vilket ger ett härligt fuktigt mikroklimat kring växten.

✔️ Kom i håg näringen året om! Gula blad, dålig tillväxt och inga blommor är tecken på att växten behöver näring.

✔️ Stick ner fingret ett par centimeter i jorden – är där torrt behöver växten vatten. Men se upp! fler växter dör av för mycket vatten än för lite.

✔️ Plantera om växterna då och då. Gärna i slutet av vintervilan innan de kommer i gång igen inför våren.


Sätt växter i alla rum är Lindas tips, inte bara för det dekorativa i gröna växter utan även för att jord och bladverk dämpar höga och skarpa ljud.

– Sätt en storbladig fiolfikus i sovrummet där det finns mycket textilier. När växten cellandas – svettas den ut vatten via bladen och dammet fastnar där. Det finns dessutom så kallade CAM-växer, vilka är nattaktiva och renar luften – till exempel ampellilja, fredskalla, gullranka och svärmorstunga – de är toppen att ha i ett sovrum.

I hallen föreslår hon nervkalla, skelettsköld eller zamiakalla som tål mörkare utrymmen och är tåliga för att kunna bli omkullknuffade i trånga utrymmen. I badrummet kan  fuktälskande ormbunkar och orkidéer trivas.

Har du inget fönster i badrummet? Öppna dörren på dagarna så kanske lite ljus slinker in? Eller köp två växter av samma sort, ha en i vardagsrummet och byt mellan varven. Eller satsa på snittblommor.

För att allmänt lätta upp torr vinterluft kan gerbera, bambufikus och banddracena vara tips – de svettas ut mycket vatten via bladen.


Föröka växten – så tar du sticklingar:

✔️ Leta efter förtjockningar på stammen – ”bulor”. Det är knoppar som sedan blir blad. Skär av av sticklingen under knoppen så bildas rötter när sticklingen sätts i jorden.

✔️ Putsa sticklingen så att bara 2-4 välutvecklade blad fins kvar förutom själva toppen.

✔️ Fyll krukan med såjord och vattna.

✔️ Stick ner sticklingarna i såjorden och tryck till så de står stadigt.

✔️ Ställ krukan varmt gärna över värmeelement eller på värmegolv.

✔️ lägg gärna över plast eller bakplåtspapper som hindrar för stor avdunstning den första veckan.

✔️ Rotar de sig inte? Ta upp dem ur jorden klipp av några kvistar från trädet sälg och sätt i en vas med vatten ihop med sticklingarna. Sälgen har en hög dos av rotningshormon som överförs via vattnet till sticklingen vilken simuleras att utveckla rötter.


Det finns en blomma för varje personlighet hävdar Linda. Själv är hon en ormbunks-fantast.

– Den är en fantastisk basväxt både ute och inne. Favoriten heter groddbräken! En annan krukväxt som seglat upp som en ny förälskelse i och med skrivandet av boken är begonior. Många kan tänka att de är trista ”mormorsblommor” men det finns otroligt mycket dekorativa begonior i allt från rött till grågrönt.

Behöver man liva upp mörka hörn men är trött på de tjockbladiga garderobsblommorna – vad gör man då?

– Köp en Silverkalla! Den har grågrönt bladverk och klarar att leva längre in i rummet. Eller kolla in gullranka och gåsfot.

För några år sedan var det elefantöron överallt – nu mer pallettblad. Vad blir nästa trend?

– Jag tror på växter som det finns många sortera av – det blir som samlarvärde på dem – som filodendron. Och så tror jag att det blir mer träd inomhus framöver