Vi möts på parkeringen nedanför Vallentuna kyrka. En kylslagen förmiddag är den nästan tom, sånär som på vår reportagekärra och Linda Lönnqvists vita skåpbil.

På annandag pingst kommer det att vara annorlunda.

Då kommer minst tio skåpbilar att vara där och lokala livsmedelsproducenter stå och lämna ut beställningar till sina kunder. Kunder som tidigare fått åka till utlämningen i Arninge.

Linda Lönnqvist tog Rekoringarna från uppväxtstaden Borås till Stockholm. Först nu startar en i Vallentuna.

Resan började när hon för några år sedan sålde sina sillinläggningar på Täby torgs julmarknad och blev tipsad om Rekoringarna.

– Jag tog kontakt med dem i Borås och förstod att det var helt fantastiskt. Då startade jag Reko Norrort.

Den första utlämningen var i Täby 2017. Året därpå flyttade de till Ica Maxi-parkeringen i Sollentuna.

Nu heter den gruppen Reko Sollentuna 2017 och är den största rekoringen i Stockholm med över 12 000 medlemmar.

I hela regionen finns nu 130 000 medlemmar och över 160 producenter anslutna.

Människor kommer till utlämningarna och hämtar upp ost, ägg, honung, grönsaker, kött och charkuterier samt förädlade produkter som senap, bröd, sill och färdiga men småskaligt lagade rätter. Mat som man sällan hittar i snabbköpet, som är lokalproducerad och i säsong. Mat man kan fråga bonden eller tillverkaren om på plats.

Linda Lönnqvist hoppas att pandemin snart är över.

– Då hoppas vi att folk stannar och pratar bort en stund när de hämtat sina grejor som de gjorde tidigare. Det är så trevligt.