Lily första bebisen som fötts i barnmorskeprojekt

För några månader sedan startade projektet Min barnmorska – där en och samma barnmorska följer den blivande mamman under graviditet och förlossning. Nu har den första bebisen i projektet fötts på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

  • Publicerad 07:45, 10 nov 2018

I september drog pilotprojektet Min barnmorska igång. 280 gravida per år som går på mödravårdcentralerna i Liljeholmen och Älvsjö ska kunna delta i projektet som går ut på att den gravida följs av samma barnmorska under graviditet och förlossning.

Nu har den första bebisen inom projektet fötts på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Hon heter Lily och vägde 3750 gram och var 51 centimeter lång när hon föddes den 28 oktober. Föräldrarna heter Jonna McLean Nilsson och Juan Curbelo och är trötta, men stolta när Mitt i hälsar på i lägenheten Bandhagen.

– Jag hade en helt fantastisk barnmorska i Rågsved som jag gick hos, men jag bytte till Liljeholmen bara för att få vara med i projektet, säger Jonna McLean Nilsson.

Att Lily var först ut i det nya projektet, det tar hon med ro. Foto: Anna Z Ek

Projekt för förlossningsrädda

Projektet fokuserar främst på förlossningsrädda kvinnor.

– Jag gick mer än halva graviditeten utan att vara rädd, men sedan lyssnade jag på ett avsnitt av Förlossningspodden. Det var en tjej som berättade att hon kom in på förlossningen och inte kände att någon lyssnade på henne eller förklarade vad som hände. Jag tror att jag hade gått lite med huvudet i sanden innan, för det var precis så jag kände.

Jonna McLean Nilsson tog upp sina farhågor med barnmorskan som berättade om Min barnmorska. Jonna kom med, trots att hon var beräknad att föda den 23 oktober – och barnmorskorna i projektet började inte sin förlossningsjour förrän den 1 november.

– Jag är nog den första som hoppades på att gå över tiden, säger Jonna McLean Nilsson.

Jonna McLean Nilsson med nyfödda Lily. Foto: Anna Z Ek

Hon hann träffa barnmorskan i Liljeholmen några gånger.

– Vi räknade med att jag kanske inte skulle få föda med henne, så vi pratade jättemycket om förlossningsbrevet. Hon hade jättebra idéer och tankar.

Träffade ”sin” barnmorska på förlossningen

Men Jonna McLean Nilsson hade tur. När hon och Juan Curbelo kom in till förlossningen när vattnet gått möttes de av ett bekant ansikte.

– Det första jag ser är min barnmorska. Det var ett riktigt halleluja moment.

Det visade sig att barnmorskan jobbade sitt ordinarie pass och kunde ta hand om Jonna under förlossningen.

Jonna McLean Nilsson och Juan Curbelo tror inte att det hade blivit lika bra om de hade haft en barnmorska de inte träffat tidigare under förlossningen. Foto: Anna Z Ek

Att ha med barnmorskan som Jonna McLean Nilsson redan hade träffat tror hon var avgörande för hennes upplevelse av förlossningen.

– Mycket av det jag var rädd för innan hände, men det blev inte den paniken som jag trodde. Jag hade stöd hela tiden och en person som såg mig. Jag kände mig väldigt omhändertagen.

Även Juan Curbelo uppskattar kontakten med barnmorskan.

– Hon pratade med både mig och Jonna när vi träffades under graviditeten. Under förlossningen var hon noga med att säga till mig vad jag skulle göra och att jag fick i mig nyponsoppa. Själva förlossningen var väldigt fin.

Personlig relation viktig för både mamma och barnmorska

Camilla Särnholm är en av barnmorskorna i projektet och var med under Jonna McLean Nilssons förlossning. Hon hjälpte den ordinarie barnmorskan på slutet, eftersom förlossningen tog lång tid.

– Vårt mål är att vara med under en stor del av förlossningen, men vi måste göra en medicinsk bedömning när det är bättre att vi byter av, säger hon.

Camilla Särnholm var med på slutet av Jonna McLean Nilssons förlossning. Foto: Privat

För Camilla Särnholm betyder det mycket att ha träffat mammorna innan förlossningen.

– Det känns jättefint att veta att man byggt upp en relation och att man vet lite om varandra.

Många gravida vill vara med i projektet

Och projektet har blivit väldigt populärt.

– Det ringer hela tiden, vi har till och med en väntelista. Det är ungefär hälften förstagångsföderskor och hälften omföderskor.