Nathalie Svensson och Fredrik Ahlinder med sin sjuksköterska Madeleine Nordlund. Foto: Julio C Saint Just

Lille Noa fick äntligen komma hem

Lille Noa föddes 15 veckor för tidigt, och vägde bara 880 gram. Nu väger han över tre kilo, och har fått lämna sjukhuset. Han får hemsjukvård via den nya avdelningen för neonatal hemsjukvård som öppnade på Alla hjärtans dag.

  • Publicerad 17:54, 14 feb 2018

Den 19 februari skulle ha varit lille Noas födelsedag. Men han kom till världen redan den 8 november, 880 gram lätt. Han tillbringade sina första veckor på först intensivvårdsavdelning och sedan neonatalavdelning.

Men sedan en tid kan han vara hemma med mamma Nathalie Svensson och pappa Fredrik Ahlinder, tack vare neonatal hemsjukvård.

Noa och hans föräldrar var hedersgäster när Karolinska sjukhuset i Solna invigde sin nya avdelning för neonatal hemsjukvård på Alla hjärtans dag.

På Danderyds sjukhus och på Huddinge finns redan neonatal hemsjukvård, och nu finns totalt 42 platser i sluten neonatal vård och 42 platser i hemsjukvård i länet.

– Det var fantastiskt skönt att få komma hem, men samtidigt lite läskigt, säger Nathalie Svensson.

Andas ut lite

Både hon och Fredrik Ahlinder hyllar den vård och det stöd de fått sedan sonen föddes, 15 veckor för tidigt. Nu kan de andas ut.

– Vi har fått lära oss mycket och vet vad vi ska göra om något skulle hända. Men helt kan man ju inte slappna av, säger Nathalie.

De som lämnar sjukhuset med prematura barn får med sig den utrustning de  behöver för att till exempel sondmata, övervaka andning, ge syrgas. Och så har de sin sjuksköterska och avdelningen att vända sig till.

Barnen följs sedan upp till fem års ålder.

Invigning med tårta

När avdelningen invigdes firade chefer och personal med tårta och ballonger. Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) talade och klippte band.

– Det här ger familjer en möjlighet att få komma hem, och inte vara patienter utan en vanlig familj med ett nyfött barn, sade hon.