Familjärt. Kund och krögare, Hajjan och Benny, gillar tapas. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Lilla Essingens Ted Danson ger stammisar egen skylt

Skål! Här kan alla ditt namn. I alla fall krögaren Benny Brangö, Lilla Essingens egen Ted Danson*. Han har styrt upp en liten extra guldkantad bonus för sina stammisar, som numera kan skylta med var de hänger.

  • Publicerad 19:34, 12 feb 2019

Månen gick bort förra året men hans namn får sitta kvar

– Jag är inte här varje dag men i alla fall en gång i veckan. Det är mycket skönare än att åka in till stan. Där finns inget för mig. Skylten, det är bara kul, säger Hajjan.

Hajjan, som egentligen heter Heidi Erlandsson, har bott på Lilla Essingen i 13 år. Hon är en av de stammisar som fått en egen guldfärgad skylt på Essinge tapas bruna bardisk. På skylten står det såklart Hajjan med två j, inte Heidi.

"Det är sekteristiskt på Stora Essingen"

– Sen har vi Båten, Olle, och Månen. Han gick bort förra året men hans namn får sitta kvar. Och Familjen, de är fyra pers som är en familj. Och Lennart. Men han är djurgårdare så på hans skylt står det DIF. Inga andra lag kommer upp här, säger krögaren Benny Brangö och skrockar gott.

Inget tjingpax av plats

Totalt är det 14 stammisar som fått sig en gyllene namnskylt på Essinge tapas. Än så länge. Det ger dock ingen förtur till stol, här paxas inget: "Jag har bara 38 platser!" Utan det är endast ett sätt att hedra de mest frekventa gästerna

– Det finns inget regelverk när man är en äkta stammis, det är mest en skojig grej. Men man ska nog vara här ett par gånger i veckan i alla fall. "Nu är jag väl stammis och får en skylt", kan någon fråga. Då brukar jag jävlas lite på skoj och säga "nänä, lite till".

Slitit i fem år

Skymningen har fallit och helgen är i antågande. Essinge Tapas börjar fyllas med ett stilla sorl mellan skål och vägg. I drygt fem år har Benny Brangö slitit för att få sin lilla familjekrog att gå runt.

Han har harvat på i restaurangvärlden sedan 1978, men med sitt senaste hak har han klivit ner rejält i skala, och har nu ett ställe där han och frun gör allt själva.

– Jag har bott här på Lilla Essingen i 30 år. Och här fanns förr bara Rosa Drömmar, Lux och någon pizzeria. Så jag tänkte att det behövdes tapas, säger Benny Brangö, och hälsar på ett bekant ansikte som kommer in genom dörren.

* Ted Danson är en amerikansk skådespelare bland annat känd för rollen som Sam Malone i tv-serien Skål.