Lars Zackrisson, ordförande för Lilla Essinge båtklubb, och klubbmedlemmen Joakim Linnman vill gärna få klarare besked om framtiden. Foto: Pekka Pääkkö

Lilla Essinge båtklubb i limbo när Primusbygget står stilla

I nära 100 år har Lilla Essinge båtklubb funnits i Primusområdet. Nu blir klubben av med sin uppläggningsmark, trots ovissheten kring byggprojekten där. – Vi har hamnat i limbo, säger Joakim Linnman.

  • Publicerad 05:07, 26 maj 2020

Lilla Essinge båtklubb är en idyll i skymundan. Längs två bryggor ligger båtar ankrade, omgivna av lummig grönska och med utsikt mot Fredhäll. Strax intill finns ett grönmålat klubbhus, en verkstad och ett varvsområde där båtarna står uppställda på vintern.

– Arbetare på Primusfabriken startade båtklubben 1926. Min pappa hade båt så jag har sprungit här ända sedan jag var liten, berättar Lars Zackrisson, som har bott på Lilla Essingen i hela sitt liv och varit båtklubbsordförande i sex år.

Men i sinom tid ska båtklubben bort. Stockholms stad planerar ett nytt bostadsområde med en park och en strandpromenad på varvsområdet och i hamnen, som ska fyllas igen.

”Så länge byggprojekten inte startar vill vi gärna ha kvar varvet”, säger båtklubbsordföranden Lars Zackrisson. Joakim Linnman håller med. Foto: Pekka Pääkkö

Frågan är bara när. Lilla Essinge båtklubb har levt med ovisshet i över tio år, och den är inte över.

– Det har varit väldigt många turer och olika besked. Länge var budet att vi skulle flytta runt hörnet och få bryggor vid Lux båtklubb. Nu har vi fått veta att vi får ha kvar våra bryggor, antagligen i flera år. Ändå måste vi lämna varvet i höst. Vi förstår inte varför. Något byggprojekt kan ju inte starta så länge våra bryggor är kvar, säger Lars Zackrisson.

Känner sig tvingade

Idrottsförvaltningen har ordnat uppläggningsplatser åt Lilla Essinge båtklubb hos Ulvsundavikens varvsförening. Den lösningen måste klubben acceptera. Någon annan hjälp blir det inte om man avböjer.

– Vi känner oss tvingade att säga ja, men vi undrar varför vi inte kan få behålla varvet tills exploateringen blir av. Ett antal av oss medlemmar bor på Lilla Essingen och det är förstås mest praktiskt att ha båten på nära håll.  Vi är oroliga för att varvet kommer att stå öde år efter år, säger klubbmedlemmen Joakim Linnman.

Oscar Properties backade

Klubbens farhågor om det har ökat efter de senaste turerna kring Oscar Properties, som äger det jättelika, tegelröda kontorskomplexet en bit från vattnet. OP köpte huset för att riva det och bygga bostäder, men har dragit i bromsen sedan man fått ekonomiska problem. I slutet av april gav stadsbyggnadsnämnden byggbolaget tillfälliga, 10-åriga bygglov för att göra om huset till en skola och ett äldreboende.

Primushuset skulle ha rivits för ett år sedan, men nu har planerna ändrats. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Bestörtningen är stor på stadens exploateringskontor, eftersom Oscar Properties varit en viktig samarbetspartner i omvandlingen av Primusområdet, där totalt 600 bostäder ska byggas.

– Vi avstyrkte bygglovet, eftersom det förändrar förutsättningarna för oss. Frågan är om vi ska starta våra byggen så länge Oscar Properties behåller sitt befintliga hus. Vi måste se över hur vi ska agera, säger Monica Almquist, projektledare vid exploateringskontoret.

Båtklubb i limbo

När stadens byggprojekt kan starta är alltså mycket ovisst. Joakim Linnman suckar.

– Vi har hamnat i limbo. Vi vet inte om klubben måste bort om två eller om tio år. Då är det svårt att veta hur mycket man ska satsa på investeringar och underhåll, säger han.

Fakta

Planer för Primusområdet

Cirka 600 nya bostäder planeras i Primusområdet på Lilla Essingen, cirka 210 på stadens mark och 390 på privat mark.

Byggherrar är Svenska Bostäder (ca 120 bostäder), Wästbygg (ca 90 bostäder) och Oscar Properties (ca 400 bostäder).

Detaljplanen vann laga kraft i juni 2018.

Mitt i har sökt Oscar Properties för en kommentar om de ändrade planerna för Primushuset – att göra om det till äldreboende och skola i stället för att riva och bygga bostäder. OP vill dock inte kommentera.

 

Källa: Stockholm växer
Visa merVisa mindre