Berlin i Bagis. Ellen Ekmans nya barnbok handlar om en familj på två med svag ekonomi. Vad gör man då på semestern, när Thailand är en omöjlighet? Foto: Ellen Ekman/Karin Nilsson

Lilla Berlin-Ellen inspireras av Bagis i ny bok om fattiga barn

Vad gör man om det saknas pengar till utlandssemester? Jo, man tar sig ett litet äventyr i sitt närområde. Bagarmossen och Nackareservatet inspirerar Söderorts "Lilla Berlin"-profil i hennes nya barnbok.

  • Publicerad 12:45, 27 apr 2018

Stolta Bagisbon Ellen Ekman är rikskänd för sin tecknade serie "Lilla Berlin". Nu släpper hon tillsammans med författaren Elin Johansson sin andra barnbok: "Hemma hela sommaren". Det är uppföljaren till "Veckan före barnbidraget" och vi får följa samma mamma och samma barn i deras vardagsliv.

– Ja, och de har fortfarande inga pengar. Det börjar med att barnet sitter i sandlådan på förskolan och alla de andra ungarna snackar om vad de ska göra på sommaren. Det är Legoland och Thailand, så barnet från den fattiga familjen drar till med att de ska på safari, säger Ellen Ekman.

Lilla Berlin-Ellen trivs söder om Söder

Boken handlar alltså om vad man som förälder kan hitta på när kassan till den stora semestern inte finns. Mamman i storyn bestämmer att safarin blir i det lokala naturreservatet, rotar fram sitt gamla festivaltält och den lilla familjen drar ut i naturen på ett gratisäventyr. Det blir till att tälta vid sjön.

– Där har jag tagit mycket inspiration från Nackareservatet när jag tecknat, jag var ute där och fotade mycket. Sedan bor de i ett hyresområde väldigt likt Bagarmossen, och även Hökarängen, där jag har min ateljé.

Ellen Ekman säger att klassperspektivet är viktigt för henne.

– Även barn som inte kan åka utomlands hela tiden ska ha böcker att spegla sig i. Det är så skambelagt att prata om att man har dåligt med pengar. Och även barnen som har allt kan såklart läsa den, och få en förståelse för att alla kanske inte får allt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Ellen Ekman

Foto: Ellen Ekman