30 lägenheter, bilpool, utegym och cykelverkstad planeras att byggas bakom kyrkan. Foto: Maria Lilja

Lilla Alby kyrka kan bli krog

Framöver kanske du kan äta lunch i Lilla Alby kyrka. Rolf Sohlman som äger kyrkan vill nämligen göra om den till restaurang. Dessutom vill han bygga ett lägenhetshotell med 30 lägenheter på tomten bakom kyrkan.

  • Publicerad 16:15, 25 maj 2018

2016 köpte Sundbybergsbon Rolf Sohlman, Lilla Alby kyrka. En tid satt han här med sitt film- och tvproduktionsbolag Pampas Produktion AB.

Nu har han dock nya planer för kyrkan – att omvandla den till restaurang.

– Det är jättespännande. Jag skulle vilja göra en vegetarisk restaurang och ha öppet för frukost och lunch. Jag vill även öppna upp parken för allmänheten, det här ska bli en destination, säger Rolf Sohlman.

Rolf Sohlman. Foto: Åsa Sommarström.

Han är i dag delägare i Långbro värdshus och har tidigare startat upp restauranger i både Statens Bakteriologiska Laboratorium i Solna, och snart en i Nationalmuseum.

– Jag tycker att det är roligt med kulturmärkta hus. Jag har dessutom en relation till den här kyrkan genom att min bästa väns mamma var kyrkovärd här och jag växte upp i Storskogen och var mycket i Lilla Alby där jag hade vänner, säger han.

Ett tag satt film- och tvproduktionsbolaget Pampas Production i Lilla Alby kyrka, men de har nu flyttat ut. Foto: Åsa Sommarström.

Lägenhetshotell på tomten

Rolf Sohlman vill även bygga 30 lägenheter i fem huskroppar, på tomten bakom kyrkan. De är tänkta att bli så kallade ”longstay”-lägenheter som företag kan hyra till sina anställda som kommer för att jobba i Stockholm en kortare tid.

Han vill även få in gemensamma kontorslokaler för de boende i botten av husen, en bilpool, utegym och en cykelverkstad på tomten.

Husen med lägenheter är tänkta att svängas lite för att omsluta kyrkan.

Husen ska  bilda en kuliss bakom kyrkan för att framhäva dem och bli ganska smala för att hålla avstånd från kyrkan.

Väntar på ja från kommunen

I måndags ansökte bolaget om planbesked hos kommunens kommunstyrelsens exploaterings- och hållbarhetsutskott för att få dra i gång restaurang- och byggplanerna.

– Lilla Alby kyrka är en väldigt speciell plats med både unika förutsättningar men också utmaningar. De har ett väldigt spännande koncept, men vi behöver titta vidare på delar som materialval, sophämtning och passager, säger Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet.

Det kan bli ett lyft för området samtidigt som man behöver vara varsam då det är en så speciell plats

Stefan Bergström

Han menar att även om grönytan krymps i och med de tänkta nya lägenheterna, så kommer parken att öppnas för allmänheten, vilket den inte varit i dag.

– Dessutom tycker jag att arkitekturen som de presenterat är ganska rolig. Det kan bli ett lyft för området samtidigt som man behöver vara varsam då det är en så speciell plats att bygga på, säger Stefan Bergström.

Ärendet ska nu tas upp på nästa kommunstyrelsemöte, 4 juni.

Fakta

Kyrkans historia

Lilla Alby kyrka byggdes 1892 av Frans Lindskog.

Svenska kyrkan tog över byggnaden 1934.

Kyrkan byggdes om under 1940-talet och fick bland annat ett nytt tornavslut.

2012 sålde Svenska kyrkan byggnaden och betraktar den inte längre som en kyrkobyggnad.

Kyrkan omfattas dock av kulturmiljölagens 4:e  kapitel (kyrkliga kulturminnen).

Källa: Svenska kykan
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10