Liljevalchs piffas för 130 miljoner

Grattis alla konstälskare! Liljevalchs byggs ut och rustas för 130 miljoner. Allt ska vara klart till 100-årsjubileumet 2016.

  • Publicerad 11:40, 12 okt 2012

Planerna på att både renovera och bygga ut Liljevalchs konsthall på Djurgården har funnits i flera år. Men nu ska de bli av. När alliansen presenterade sin budget i veckan står det klart att 130 miljoner kronor investeras i konsthallen.
– Jag är oerhört glad. Det är något vi har kämpat för i nästan tre år, säger Mårten Castenfors, chef för Lilje-valchs konsthall.
Arbetet med en plan för upprustningen startar nästa år, men enligt Mårten Castenfors grovjobbet redan gjort i och med de tidigare planerna. I stora drag så handlar det om en ny klimatanläggning till den befintliga konsthallen samt en utbyggnad i form av ett helt nytt hus. Lagom till 100-årsjublieumet 2016 ska allt vara klart.
– Det räknar vi med. Det här är helt rätt beslut. Om vi inte hade gjort något nu hade vi hamnat i bakvattnet. Nu kommer vi ligga i fronten igen, säger han.
Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP):
– Utbyggnaden och renoveringen av Liljevalchs har varit högprioriterade och det är roligt att konsthallen kan gå in i sitt andra århundrade med högburet huvud, säger hon.

Fakta

Får klimatanläggning på taket
En ny klimatanläggning till den befintliga konsthallen byggs på taket. En ny fristående byggnad på drygt 2 000 kvadratmeter som länkas samman med den befintliga konsthallen. Enligt Mårten Castenfors blir det bland annat två våningar med två utställningshallar, flera toaletter, en shop och kafeteria.
Beräknad byggstart hösten 2014.