Liljeholmsbo startade bokningssajt för campingar

Tycker du att det kan vara krångligt att hitta och boka campingplats? Det tyckte i alla fall Liljeholmsbon Johanna Raga Waronen och idén till bokningssajten Campcation föddes.

  • Publicerad 17:00, 31 jul 2020

– Man kan säga att vi är en hybrid mellan booking.com och Airbnb, säger Johanna Raga Waronen, en av grundarna till Campcation.

Idén till bokningssajten föddes för ett år sedan, när Liljeholmsbon Johanna Raga Waronen själv skulle ut och campa.

– Förra sommaren var jag höggravid och vi ville hålla oss i närområdet eftersom man aldrig vet hur det ska gå. Så vi tänkte att vi ger oss ut och campar.

Svår uppgift

Men att hitta och boka en camping visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Nu för tiden vänder man sig till internet för att boka sin nästa semester. Men när det kom till campingar fanns det inget enkelt sätt att göra det. Det gick inte att få en överblick.

– Det är ofta papper och penna, man ska ringa eller mejla för att få en bekräftelse. Då tänkte jag att ”det här måste man kunna göra lättare”. Det var något som jag själv saknade, så då kom jag på idén.

Camping ligger rätt i tiden, menar Johanna Raga Waronen. Foto: Niklas Thim.

Startade i januari

Hon berättade om sin idé för vänner och familj, och i januari i år började de bygga tjänsten.

– I början på juni gick vi live. På den här korta tiden har vi ett 90-tal bokningsbara campingar och ett 20-tal privata stugor.

”Samlar alla campingar”

Via hemsidan kan man söka efter specifika platser, eller klicka sig fram på kartan.

– Vi samlar alla campingar, ställplatser och privata stugor på en och samma plats och gör dem bokningsbara online. Du bokar och betalar direkt, sen är det klart. Det ska vara smidigt, enkelt och kännas tryggt.

– Tanken med kartfunktionen är att du ska få upp ögonen för gömda semesterpärlor och platser du inte visste fanns. Man försöker skapa en helhetsupplevelse.

Johanna Raga Waronen berättar att hon tror att intresset för camping är något som kommer öka.

– De flesta åker till ”Mallis” för att man glömmer bort vad som finns på bakgården. Jag tänker att det här ligger rätt i tiden. Man ska tänka grönt och då är det bättre att kika på vad man har i närheten.

Vilka är dina campingfavoriter?

– Jag gillar de lite mindre campingarna, där man kan koppla av och koppla ner. Sen har jag två barn, så det får gärna finnas möjlighet till bad och så. Ängby camping i Bromma, den är riktigt fin.

Ängby camping. Foto: Åsa Sommarström.

Andra bokningssajter för svenska campingar är, Camping.se, Hollistay.com och Pitchup.com.