Mobila ordningsvakter skulle kunna öka tryggheten och ta vid när polisen åkt. Foto: Stefan Källstigen

Liljeholmen väntar på mobila ordningsvakter

Majoriteten i Stockholms stad har satsat 20 miljoner på mobila ordningsvakter för att öka tryggheten. Men trots att flera stadsdelar, däribland Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö, har ansökt om att få använda ordningsvakterna är det bara Norrmalm och Hornsbergs strand som fått tillstånd till det.

  • Publicerad 11:00, 27 aug 2018

I samband med skottlossningen i Nybohov den 9 augusti och oroligheter på flera platser i Stockholm lovade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att ett bilburet team med ordningsvakter skulle patrullera i Stockholm för att öka tryggheten, berättar SVT. 20 miljoner kronor har lagts på projektet.

Hittills är det bara Norrmalm och Hornsbergs strand som fått tillstånd att använda ordningsvakterna, medan utsatta områden i förorten står utan.

Polisen måste godkänna vilka områden som ordningsvakterna får verka på, men när Stockholms stad ansökt om att utöka har polisen sagt nej.

Staden inte överens med polisen

– Vi gjorde en ansökan för hela staden i mars, men fick nej av polisen. Sedan tog vi fram nytt underlag och gjorde nya ansökningar för stadsdelar i maj och juni, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret till Mitt i.

Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö har ansökt om att få ta del av de mobila ordningsvakterna, men har ännu inte fått tillstånd.

Ordningsvakterna ska kunna åka ut till exempel efter ett rån och patrullera på gator och torg och samtala med oroliga medborgare. Problemet är att staden och polisen inte kommit överens om exakt vilket uppdrag ordningsvakterna ska ha.

Anledningen är, enligt Jesper Ackinger, att lagarna som ordningsvakterna lyder under, är snåriga och svåra att förstå. Det är till exempel inte självklart vad som räknas som ordningsstörning och när ordningsvakterna kan bistå polisen.

Liljeholmen kan få vakter inom kort

Men enligt polisen beror det på att staden inte lämnat tillräckligt med information.

– Vi måste ha all fakta på bordet innan vi kan godkänna något. Vi kommer troligen att bevilja tillstånd för Liljeholmen snart, men vi måste titta på varje stadsdel för sig, säger Ulrika Lundström som handlägger ärenden på polisens rättsavdelning, till SVT.

Jesper Ackinger menar att staden inte fått svar av polisen på sina frågor om hur ansökan ska utformas för att bli godkänd.

– Vi gissar oss fram.

Har ordningsvakter på 30 platser

Sedan tidigare har staden tillstånd för att ha ordningsvakter i omkring 30 områden i Stockholm, bland annat Farsta centrum, Högdalens centrum och Kista galleria, och i sommar har ordningsvakterna kunnat patrullera på badplatser.

– De har gjort stor skillnad. På två veckor räddade de två liv, för att de var först med hjärtstartare. När det var eldningsförbud kunde vi skicka ut ordningsvakter när polisen inte hade resurser att åka på en förmodad brand, säger Jesper Ackinger till Mitt i.

Fakta

Stadsdelar som ansökt om att få ha ordningsvakter

Bromma

Enskede-Årsta-Vantör

Farsta

Hägersten-Liljeholmen

Hässelby-Vällingby

Kungsholmen

Norrmalm (godkänt)

Skärholmen

Älvsjö

Östermalm

Visa merVisa mindre