Så många personrån har gjorts i Söderort hittills i år. Foto: Arkivbild

Liljeholmen mest utsatt – flest rån i Söderort

På drygt två och en halv månad har totalt 115 personrån anmälts i Söderort. I ett av tre fall har rånoffret varit 15 år eller yngre. Flest var ungdomsrånen i Liljeholmen.

  • Publicerad 05:00, 14 mar 2019

Senast förra veckan rånades tre barn utanför Apsuddens skola och sedan årsskiftet har rånen varit många i söderort.

Från den 1 januari till och med den 12 mars i år anmäldes totalt 115 personrån i söderort, enligt polisen. Och de kan vara fler än så. Ett av tre rånoffer är 15 år eller yngre.

– Det finns ett stort mörkertal när det gäller unga som rånar andra unga. Offret känner i många fall till förövaren och vågar helt enkelt inte anmäla, säger Farstapolisen Henrik Garzon.


Personrån i Söderort

Siffrorna visar antalet personrån i Söderort från första januari till och med 12 mars.

Källa: Polisen


Flest personrån mot unga har skett i Liljeholmen och i Johanneshov. På drygt två och en halv månad har elva polisanmälningar om personrån upprättats i vardera område. I Liljeholmen var åtta av rånoffren 15 år eller yngre. Störst andel av rånoffren i söderort är dock mellan 16 och 25 år.


Så gamla är rånoffren

Siffrorna visar åldersfördelningen på personerna som utsatts för rån i Söderort hittills i år.

Källa: Polisen


Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes totalt 412 personrån i söderort under 2018. Under 2017 var motsvarande siffra 354. Kraftigast var ökningen i Hägersten, Liljeholmen och Skarpnäck medan färre brott anmäldes i Farsta.

Ser man till söderorts tre lokalpolisområden är Skärholmen, där även Hägersten-Liljeholmen ingår, mest utsatt hittills i år. Drygt två av fem personrån har skett här.


Så många personrån har gjorts i ditt område

Siffrorna visar personrånen i varje stadsdel hittills i år.

Källa: Polisen