Inbrotten ökade rejält i Sundbyberg och Solna under oktober-december. Foto: Mostphotos

Ligor bakom inbrottsvåg i Solna-Sundbyberg

De jobbar i ligor, är ute efter guld – och de kan klättra högt. Inbrottstjuvarna har varit ovanligt aktiva i Sundbyberg och Solna under höst och vinter. – Det har varit vansinnigt mycket, säger Jacob Påhlman, polisområde Nord.

  • Publicerad 10:01, 30 jan 2017

När en kvinna i Ursvik gick in i badrummet såg hon en hand som sträckte sig in genom fönstret. En inbrottstjuv försökte haka av haspen till fönstret. Hon gav upp ett högljutt skri och handen försvann snabbt, även om ett litet blodspår lämnades kvar.

I Nya Ulriksdal kom en kvinna hem och öppnade ytterdörren. Plötsligt stod hon öga mot öga med en man som snabbt drog igen dörren och låste den från insidan. Tjuven försvann sedan ur bostaden via ett fönster på baksidan medan den chockade kvinnan ringde polisen.

Det är bara två exempel från den inbrottsvåg som svept över Sundbyberg och Solna under höst och vinter. Listan kan göras betydligt längre. I Solna och Sundbyberg anmäldes 157 inbrott mellan 1 oktober-15 januari.

– Om man ser till polisområde Nord så har Solna och Sundbyberg stuckit ut, trots att det legat högt i hela området. Efter september började det balla ur och under november och december var det vansinnigt mycket. Nu har det planat ut och verkar ha återgått till det normala, säger Jacob Påhlman, brottssamordnare Polisområde Nord.

Flera saker kan förklara peaken.

– Det har varit flera inresta ligor som varit väldigt aktiva i hela länet. Det har också funnits enskilda individer som varit väldigt brottsaktiva. Sammanfaller de så blir det mycket, konstaterar Jacob Påhlman.

Guld, smycken, iphones, datorer och ipads – det tjuvarna främst är ute efter är dyra saker som får plats i ryggan och möjliggör en diskret sorti. En klassisk inbrottsmetod är att bryta upp entrédörrar från trapphusen. Men för en tid sedan noterade polisen en ny trend.

– I november/december började vi se att gärningsmän i högre utsträckning klättrar upp på balkonger. Inte bara till de nedersta våningarna, utan högre upp i husen. Det var några smidiga rackare som klättrade ganska högt upp, lite mer våghalsiga. Bor man på tredje våningen är man kanske inte jättenoga med att låsa heller.

Inbrott kan vara traumatiskt för den som drabbas. Men en anmälan leder få gånger till att en tjuv grips, än mer sällan döms. Under 2016 polisanmäldes 2882 bostadsinbrott i polisområde Nord, 2,6 procent klarades upp.

Inbrott är svårutredda på flera sätt, menar Jacob Påhlman.

– De flesta inbrott går inte att utreda. Oftast har vi spår, med de leder inte direkt till en misstänkt. Man måste ha Kalle Kula framför sig för att jämföra spår med tillexempel hans kofot eller skor, och så är det sällan. Man avsätter inte alltid dna-spår heller.

Sedan i våras jobbar Polisområde Nord med en metod som ska effektivisera utredningsarbetet och knyta misstänkta till flera inbrott. Tillvägagångssätt och teknisk bevisning analyseras för att hitta samband och serier i enskilda inbrott som begåtts i polisområdet.

Grips en misstänkt ska i vissa fall en hel racka inbrott kunna knytas till denne. Jacob Påhlman är positiv.

– Jag tycker att vi ser effekt, vi har hittat sådana serier. Men sedan ska bevisningen hålla i rätten. Det kan vara ett femtontal inbrott som jag är ganska säker på att en misstänkt har begått, men att åklagaren väljer att driva ett par. Då tappar man en drös på vägen.

Har inbrott låg prio hos polisen?

– Ja och nej. Polisen i Stockholms län är ansträngd och tyngda av grövre brottslighet. Men det läggs väldigt mycket resurser på inbrott med teknisk undersökning och analyser. Man skickar tekniker på brottsplatsundersökning i över 95 procent av fallen, få brottskategorier får sådan behandling. Men på utredningssidan så utreds det inte alltid så noggrant som man skulle vilja, säger Jacob Påhlman.