Ökar. Villapriserna ökar på ön. Här villor i Mosstorp. Foto: Pekka Pääkkö

Lidingövillor ökar mest i värde

Många innerstadsbor vill köpa hus på Lidingö – men utbudet är lågt. Dessutom har pandemin fått villadrömmarna att vakna hos hos fler. Resultatet: huspriserna skjuter i höjden.

  • Publicerad 09:47, 7 jul 2021

Köpte du en villa på Lidingö för fem år sedan? Då kan du räkna med att den ökat i värde med över tre miljoner kronor. Och du har tjänat 2 000 kronor om dagen på värdeökningen.

Detta enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån sammanställt.

Villapriserna har skjutit i höjden i hela landet. Enligt Fastighetsbyrån är det bland annat pandemin som fått fler att lägga mer pengar på att bo större och prioritera hemmaliv och trädgård.

Även om villapriserna på Lidingö inte ökat mest procentuellt sett, här får man nöja sig med en femårig ökning på 36 procent, sticker ön ut på ett annat sätt. Villorna har ökat mest i pris räknat i kronor och ören.

Enligt statistiken har priset för en snittvilla på ön stigit med 3,7 miljoner kronor de senaste fem åren.

– Kommuner med lägre snittpriser har naturligt större förutsättningar till en hög procentuell värdeökning. Dock har prisutvecklingen även på många dyrare orter varit väldigt hög. Att villaägare på Lidingö har en femårig ökning på 3,7 miljoner innebär slarvigt sagt att de tjänar 2 000 kronor om dagen på sitt boende, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Lockelsen med Lidingö då?

– Vi har under en längre tid sett att de flesta villaköparna är par från Stockholms innerstad som vill ut till lugnet på Lidingö och närheten till vattnet, men samtidigt behålla närheten till stan. Det här har accelererat än mer under pandemin, säger Jakob Jahkopson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lidingö i ett pressmeddelande.

Villor på Lidingö. Foto: Mostphotos, Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Villor på Lidingö. Foto: Mostphotis, Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Blekingevillor i procentoppen

Procentuell ökning av villapriser på fem år:

I Blekinge län: 59 procent.

I Stockholms län: 31 procent.

Riket: 39 procent.

Visa merVisa mindre