Ett tåg på Lidingöbanan körde rätt in i ett träd under fredagskvällen. Foto: arkivbild

Lidingötåget körde in i träd

I fredags körde Lidingöbanan rätt in i ett nedfallet träd. – Jag blev väldigt rädd, ljudet av smällen sitter fortfarande i, säger Aurora Viklund som satt på tåget.

  • Publicerad 09:35, 7 dec 2015

Aurora Viklund och hennes sambo gick på tåget i Käppala. De satte sig längst fram, precis bakom föraren.

Det var mörkt och tåget rullade iväg. Men i en kurva på väg till stationen i Brevik hördes en kraftig smäll och hela tåget började skaka kraftigt – de hade krockat.

– Genom fönstret såg vi hur det slog en massa gnistor utanför, som ett fyrverkeri. Det var jätteobehagligt, vi trodde att tåget skulle välta för det kom ju i sådan fart, säger Aurora Viklund.

När tåget stannat såg Aurora och hennes sambo att det var ett träd tåget kört på. En bit av trädet låg över taket och under vagnen.

Chauffören kom ut till passagerarna och var chockad, rutan fram hade spruckit, men han själv hade klarat sig utan fysiska skador.

Eftersom strömledningen slagits ner då trädet fallit fanns risken att banan var strömförande. Enligt Aurora var det totalt sex personer i vagnen och de fick sitta kvar och vänta på räddningspersonal som såg till att det inte skulle vara farligt att gå ut – det tog ungefär en timme.

– Det var några yngre tjejer som var väldigt rädda så vi satt tillsammans allihop och pratade för att lugna varandra. Vi satt där inne nästan en timme så det var skönt att vi inte var så många, annars kanske det blivit mer panikartat.

Även passagerare på de andra tågen som befann sig på banan blev stående.

Aurora berömmer lugnet och professionaliteten som föraren och konduktören visade vid den dramatiska situationen.

– Båda var unga och hade precis börjat på jobbet men de tog verkligen hand om alla och såg till att alla mådde bra. Jag hoppas föraren mår bra i dag, smällen var nog värst för honom, säger Aurora Viklund.

Efter olyckan tog bussar över trafiken under cirka 5 timmar. Sedan släpptes trafiken på igen mellan Ropsten och Högberga medan buss trafikerade sträckan Högberga – Gåshaga. När morgontrafiken drog igång hade man röjt färdigt, berättar Thomas Lange, ordförande för Stockholms Spårvägar.

I söndags blåste ytterligare ett träd ner över spåret. Denna gång vid Larsberg, men eftersom det finns dubbelspår där behövde inte trafiken stoppas.

Kan man förhindra att det här händer igen?

– Man kan ju tänka sig att man ser över träden. Men det är inte vi som äger träden utan om någonting förebyggande för just träden ska göras så får det bli en dialog mellan Lidingö stad och markägare, säger Thomas Lange.