Kommunstyrelseordförande Daniel Källenfors (M) är en av de som står bakom det öppna brevet. Foto: Stefan Källstigen

Lidingös politiker: ”Ge oss fler poliser till ön”

Ungdomsrån, narkotika och sommarens dödsskjutning. Den senaste tidens brottsutveckling på ön har fått Lidingös politiker att skicka ett öppet brev till polisen, där de kräver mer resurser. 

  • Publicerad 09:50, 15 sep 2020

Samtliga partier – M, C, LP, L, S, KD, SD, MP och V, står bakom initiativet.

I brevet som de skickat till Polismyndigheten vädjar de om fler områdespoliser som är synliga och har lokalkunskap och som kan fånga upp ungdomar på glid.

Hade egen station

De beskriver de hur polisens lokala närvaro förändrats på ön. Förr fanns här en egen polisstation med ett 40-tal poliser. Idag utgår verksamheten från Stockholms innerstad.

Politikerna skriver vidare att öns kommunpolis gör ett bra jobb, men att det behövs fler kollegor med lokal kunskap om Lidingös problem och kriminalitet.

Droger stort problem

”På Lidingö är narkotika ett återkommande problem bland unga. Det förebyggande arbetet är grunden för att vända utvecklingen”, skriver politikerna.

Pojke knivskuren i händerna på Lidingö

Sommarens dödsskjutning och de rån som drabbat ungdomar på Lidingö är ”helt oacceptabelt” och kräver stora insatser, fortsätter de: ”…// ett gemensamt och stärkt arbete behövs mellan kommun, stat och polis för att förebygga och minska brottslighet samt stoppa nyrekryteringen till kriminalitet”.

Fler poliser på g

Tobias Lövström, lokalpolisområdeschef för Norrmalms polisområde varifrån Lidingös områdespoliser utgår, säger till P4 Stockholm att han välkomnar politikernas engagemang.

Enligt Lövström är en satsning på gång som kommer att betyda fler synliga poliser på Lidingö, exakt hur många är dock oklart.