Lidingös Hanna Stokki, 18, i Damallsvenskan med Djurgården

18-åriga Hanna Stokki fick i juni kontrakt med Djurgårdens A-lag. Där är hon en av lagets yngsta fotbollsspelare på elitnivå. – Det känns så bra och kul att få utvecklas, säger hon.  

  • Publicerad 13:37, 1 aug 2020

Djurgårdens sportchef Jean Balawo beskriver Hannas steg in i A-laget som en fråga om när och inte om. Hon debuterade i allsvenskan redan som 16-åring och ska nu spela där på heltid.

– Det märks att det är en helt annan nivå än F19 som jag spelade i tidigare. Men jag ser fram emot att fortsätta utvecklas och bli bättre. Drömmen är ju att spela fotboll så länge som möjligt, säger Hanna Stokki.

Hanna spelade tidigare i IFK Lidingö FK. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder.

Hon är uppvuxen i en riktig fotbollsfamilj, där båda föräldrarna har varit fotbollstränare och har tränat både Hanna och hennes bror Jesper. Redan som 5-åring sprang Hanna runt på Lidingös fotbollsplaner.

– Jag har fått ett tydligt stöd från mina föräldrar att fortsätta med fotbollen, vilket jag är så glad över.

Jag har alltid haft målet att bli bäst

Hanna Stokki

Trots att fotbollen tar upp stor del av Hannas liv tycker hon att skolan är viktig. Hon ska till hösten påbörja sista året på Hersby gymnasium. Det är inte alltid lätt att hinna med allting en vanlig tonåring gör när man spelar fotboll på elitnivå, men Hanna säger att det handlar om planering.

– Om man vill något så ser man till att det händer. Jag prioriterar fotbollen men allt är möjligt om man planerar bra, säger hon.

När visste du att du ville fotbollsproffs?

– Jag har fått mycket bekräftelse på att jag är duktig, både i ord men också genom att jag blivit uttagen till olika landslag och stadslag. Så det har gett mig en extra morot att satsa hårdare.

– Sen har jag har alltid velat bli bäst, så därför har jag tränat extra mycket vilket har lönat sig, säger hon.

Vill spela utomlands

Att spela i A-laget i damallsvenskan är så högt man kan komma  inom damfotbollen i Sverige.

Kontraktet gäller fram till november 2021 och efter det får Hanna se hur hon vill göra. För att nå ännu högre måste man spela utomlands. Något som Hanna har som mål.

– Lyon eller Chelsea är lag jag drömmer om just nu, men det kan ju ändras med tiden.

I dag klockan 15.00 möter Djurgården Örebro på stadion. Båda lagen står på samma poäng.