Rektorn Mattias Ringqvist tycker att bilden är obehaglig och att den väcker anstöt. Foto: Läsarbild Privat+ Riksdagen

Lidingörektor rasar över Hanif Balis tweet

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) får kritik av Högsätra skolas rektor Mattias Ringqvist efter en bildtweet som Bali la upp på sina sociala medier i fredags. I tweeten stod det ”Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola f-9” – Skolan har inget med skyttebanan att göra, säger Mattias Ringqvist, som tycker att M-politikerns tweet är stötande.

  • Publicerad 18:10, 20 aug 2018

Förra veckan stoppades kommunalrådet Sara Skyttedal (KD) på Kastrus flygplats för hon hade med sig en försvarsspray som är olaglig i Danmark. Nu är hon misstänkt för vapenbrott. Dagen efter skrev Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sokolnicki en text med rubriken ”Skyttedals vapen visar på KD:s hyckleri”, en text som fick riksdagsledamoten Hanif Bali (M) att reagera.

I fredags la han upp en tweet med en bild från när han besökte Lidingö sportskytteklubbs bana och poserade med geväret AR-15, ett gevär som påminner om ett automatvapen. Skytteklubben har sina lokaler i Högsätrahallens källare, som ligger intill Högsätra skola.

I tweeten skrev Hanif Bali: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9″.

Jag tycker att det är väldigt stötande

Mattias Ringqvist

Formuleringen och bildvalet uppskattas inte av Mattias Ringqvist, rektor på Högsätra skola:

– Jag tycker det är väldigt stötande och det är så långt bort från skolans värdegrund som det bara går. Det är inget som vår skola vill förknippas med.

– Jag vill poängtera att lokalen i fråga ligger utanför skolans område. Vi hyr lokalen för våra idrottslektioner och skolan har inget med banan att göra, fortsätter Mattias Ringqvist.

Mitt i har pratat med Lidingö sportskytteklubb. Föreningen kände varken till Hanif Balis tweet och eller att han besökt skyttebanan.

Mediernas branschorganisation vill ha möte med Moderaterna

Det är inte bara rektorn som har reagerat. Såväl andra politiker som mediernas branschorganisation, TU, är upprörda över tweeten och andra bilder i sociala medier där Hanif Bali på olika sätt anspelar på krig mot medierna, främst Dagens Nyheter. 

TU ville ha ett möte med Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, om Balis agerande.

– Vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige i ett pressmeddelande.

Ett inlägg på Instagram har raderats

Ulf Kristersson avböjde ett möte med TU då han sa till SVT att det inte är hans sak att recensera Hanif Balis agerande. I stället träffade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer branschorganisationen och efter det mötet kom beskedet att Bali nu har raderat ett inlägg på Instagram där han syns med fyra vapen och texten ”Hanif Bali & DN at war”.

Mitt i har sökt Hanif Bali (M) för en kommentar