Folkfest. Lidingöloppet 2019. Foto: Peter Holgersson AB

Lidingöloppet: "Vi vill hitta tillbaka till folkfesten"

Lidingöloppets alla spring-lopp och mountainbike-loppet kommer att breda ut sig över hela nio dagar i höst. – Vi vill hitta tillbaka till folkfesten, säger Fredrik Montgomery, Lidingöloppet.

  • Publicerad 11:15, 18 mar 2021

Kan en vecka ha nio dagar? Javisst! I höst kommer Lidingöloppet med alla sina olika lopp att sträcka ut sig över över två helger med en vanlig arbetsvecka mellan. 24 september till 3 oktober kommer ön att präglas av den klassiska löptävlingen som givits varje år sedan 1965.

– Det innebär att vi kan skapa tryggare tävlingar för alla. Vårt mål är en kontrollerad löparfest för alla, elitlöpare och motionärer i alla åldrar, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för TCS Lidingöloppet i ett pressmeddelande.

Cykel. Mountainbikeloppet flyttas från maj till september. Foto: Peter Holgersson AB

Cykellopp flyttas från maj till september

Nytt för i år är att även mountainbikeloppet Lidingö MTB flyttar från maj till Lidingöloppsveckan i höst.

Lopp i olika längder och för olika målgrupper kommer att vara utspridda över veckan. Den klassiska tremilen, som ingår i en Svensk klassiker kommer dock att gå lördag 25 september som enda lopp den dagen.

– Fokus i år blir att skapa en sammanhållande vecka med fina upplevelser för både löpare och mountainbikecyklister, säger Cecilia Gyldén i pressmeddelandet.

Springa själv-alternativet finns kvar

Möjligheten att springa Lidingöloppet på egen hand, var och när man vill som infördes förra året kommer att finnas kvar mellan 1 och 31 oktober. Den som springer tre mil kommer att kunna räkna in det i en Svensk klassiker.

Ovisst. Trots att ingen vet något om höstens coronaläge hoppas Fredrik Montgomery på mer folkfest i år. Foto: Privat

Ingen vet hur coronasituationen kommer att se ut i höst, hur långt vaccinationsprogrammet har kommit och så vidare. Genom att sprida ut alla lopp över nio dagar, istället för en helg skapas möjlighet för fler löpare att delta och dessutom få litet av den löparfestkänska som många är ute efter. Något som inte gick att uppnå förra hösten då coronapandemin inte tillät större motionsarrangemang.

– Nu vill vi hitta tillbaka till folkfesten, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef för Lidingöloppet.

Konkurrens från marathon

Enligt SVT har Lidingöloppet just nu ungefär lika många anmälningar som ett vanligt år. Men i år för Lidngöloppet konkurrens från andra storlopp. Stockholm Marathon har flyttats från maj till oktober. Även Göteborgsvarvet har flyttats från maj till september.