I helgen är det dags för Lidingöloppet – och folkfesten blir i princip vad den en gång varit. En stor fest med restaurang och duschar, där löparna möter en stor publik när de kutar i mål. Allt som fått ryka under pandemin är här igen.

– Vår strategi är att göra allting precis som vanligt. Efter pandemiåren, när allt varit ovanligt, vill vi skapa det vanliga. En härlig folkfest, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén.

Däremot är inte alla löpare tillbaka i spåren. Årets lopp får troligen drygt 25 000 löpare, jämfört med närmare 34 000 före pandemin.

Lidingöloppet har frågat löparna vad som händer.

Var tredje otränad

– Var tredje löpare säger att de inte vill springa för att de inte är tränade. Så att peppa folk är vårt stora uppdrag nu.

Man hade kunnat tro att motsatsen var fallet. Att dra ut på en löptur var ju något du faktiskt kunde göra under pandemin.

– Men många idrottsklubbar har inte kunnat bedriva sin verksamhet. Gym har varit stängda. Motionslopp landet runt har tappat löpare.

De som springer ska dock inte att märka av manfallet. Lidingöloppet plockar bort några starttider på slutet.

– Vi kommer att genomföra loppet med precis samma kvalitet och med samma upplägg. Det blir samma folkfest för våra löpare.

Loppet kommer också att direktsändas på Sportkanalen för första gången.

– Det är någonting vi försökt få till i många år. Vi har haft en egen tv-produktion på webben. Men nu lyckades vi få Sportkanalen och C-more att vara intresserade och vilja sända loppet.

– Det blir en stor inspiration tror jag för många.

Såväl drönare som löpande reportar kommer att filma loppet. Och längst fram kommer en fyrhjuling att åka med en fotograf i täten.

– Det blir intervjuer i spåren när löparna stannar för att dricka. Tittarna får följa både löpare och eliten.

Har ni fått några reaktioner från personer som kanske inte vill vara med i tv?

– Nej, vi har verkligen bara fått positiva glada hejarop. "Vad kul att ni lyckades med det här", säger folk.

Har du några tips till löpare som upplever att de är ur form?

– Vi har ett lopp för alla! Beroende på ålder kan man springa från 1,7 till 30 km och allt däremellan. Vill man inte springa kan man gå.

– Rosa bandet-loppet finns också både som 4 och 10 kilometer. Det är faktiskt många som haft cancer eller är under behandling som springer det.

Och det blir också lopp för de små. På fredagen avgår Skolstafetten från Grönsta gärde och på söndagen blir det både Knatteloppet och Lilla Lidingöloppet.

– Söndagen är en riktigt fin familjedag. I Knatteloppet springer 0-6-åringar själva eller med sina föräldrar. Det är ett otroligt härligt glädjelopp.