Lidingöbor i Viktor Rydbergmusikalen Rock of Ages. Emelie Preber, kostym, Vanja Engström, skådespelare, Theo Scharp Brilly, trummor. Foto: Pekka Pääkkö

Lidingökidsen rockar loss i musikalen Rock of Ages

För 25 året i rad sätter Viktor Rydberg upp sin årliga musikal. Jubileet firas med en tolkning av ”Rock of Ages” och eleverna bjuder publiken på välkända rocklåtar, dans och kärlek. – Det är superroligt, säger Lidingöbon Vanja Engström.

  • Publicerad 17:00, 8 jan 2020

I flera veckor har elever på Viktor Rydbergs gymnasium repeterat inför skolans årliga musikaluppsättning ”Rock of Ages” som bygger på klassiska rocklåtar av bland annat Bon Jovi, Europe, och Whitesnake.

Det är ashärligt och utmanande

Theo Scharp Brilly

Handlingen kretsar kring Sherrie som flyttar till Los Angeles år 1987 med en dröm om att bli sångerska. Manuset har skrivits av Chris D’Arienzo och stora delen av musikalen utspelar sig på rockbaren ”Sunset Strips”.

Spelar kille med hemlig kärlek till rock

Omkring 80 elever som går sista året på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor är med och sätter upp musikalen. De läser ekonomi, samhälle, natur, dans, teater, musik och bild.

Lidingöbon Vanja Engström är en av dem.

– Det är superroligt, säger hon.

Hon är med i ensemblen och gör rollen som borgmästarens 15-årige son Franklin.

– Borgmästaren Patricias agenda är att få bort rocken från stan. Franklin älskar rock, fast i smyg. Sen kommer jag ut med min kärlek till rock, säger hon.

Det är fullt ös på repetitionerna.

Det är inte första gången Vanja står på en stor scen. 2018, när hon tog ett sabbatsår från skolan, var hon en av deltagarna i Idol.

– Det känns avlägset men det var en jättekul grej och var en skjuts för mig. Men nu är jag tillbaka i skådespeleriet, säger hon.

Vanja och Kadiatou – olika men delar musiken

Bandet står för all musik

För Theo Scharp Brilly är det dock första gången har är med i en sådan stor produktion. Han är trummis i sjumannabandet som står för all musik i föreställningen.

– Det är ashärligt och utmanande att det är så stort. Men jag tycker att vi får till det riktigt bra, säger han.

Theo går musikestetprogrammet på Viktor Rydberg. Trummor har han spelat sedan sjätte klass.

– Jag brukade alltid sitta och trumma på bordet, min mamma sa: Ska du inte testa att spela trummor?  Jag började på Lidingö musikskola och älskade det direkt, sedan dess har jag spelat på, berättar han.

Förutom Vanja och Theo är Lidingöborna Jennifer Jerand, marknadsföring och Emelie Preber, kostym, med i musikalen.

Extra press

I år är det även 25 år sedan skolans elever för första gången gick ihop för att tillsammans tolka en musikal.

Uppsättningarna har gått från att vara små amatörmusikaler i skolans aula till att de senaste åren sättas upp på Maximteatern. Eleverna själva står för allt från musik och scenografi till smink och marknadsföring.

– Föreställningarna skiljer sig åt med det är ändå en slags VRG-aura över dem, säger Vanja Engström.

Att hela projektet blir mer storskaligt är en extra krydda och en bra erfarenhet tycker både Theo och Vanja. Samtidigt sätter det extra press.

–Det kommer en massa folk som inte är relaterade till oss. Nu måste vi prestera, eftersom de betalat för att se oss, säger Vanja.

”Det blir bara coolare”

Sedan den 14 december, med undantag jul och nyår, har de repeterat hela dagarna för att få allt att sitta. Det ger trygghet inför premiären, tycker Theo.

– Det känns bra, nu är vi inne på slutspurten och det blir bara coolare och bättre, säger han.

Musikalen visas vid elva tillfällen, varav fyra gånger enbart för Viktor Rydbergs elever. Totalt väntas det komma runt 600 åskådare per framträdande.

Årets musikal har premiär den 10 januari.