Lidingöföretag kan få pris för flygande båt

Elbåtsbyggaren Candela, som har all sin produktion på Lidingö, hyllas för sin innovativa bärplansteknik. Företaget är en av 25 finalister i en internationell tävling för energi- och miljöteknik.

  • Publicerad 17:00, 2 mar 2020

Tävlingen Nordic Cleantech Open syftar till att identifiera de 25 bästa och mest innovativa start-up företagen från Norden och Baltikum. En jury har valt ut Candela bland totalt 140 olika nordiska och baltiska bolag inom miljö- och energiteknik.

”Förändra båtlivet”

En av finalisterna är Lidingöbaserade Candela som gör en elektrisk bärplansbåt som minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med vanliga båtar.

– Anledningen till att vi kommit med i tävlingen är för att fritidsbåtar står för stor del av koldioxidutsläppen och vi ville bygga något som bidrar till att minska utsläppen. Det här känns som ett kvitto på att det här är en teknologi som kommer förändra båtlivet, säger Mikael Mahlberg, pressansvarig på Candela.

Mikael Mahlberg är pressansvarig på Candela.

Båten går på el och vingarna, alltså bärplanet, kan fällas upp i hamn eller vid en strand för att minska djupgåendet i hamn, så att båten blir lika smidig som en vanlig båt och vid 17 knop lyfter båten ovanför vattenytan.

– Det gör att det inte går åt lika mycket el när man kör båten och håller man en hastighet på 23 knop kan man åka upp till två timmar utan att behöva ladda, säger Mikael Mahlberg.

Europas största elbåtstillverkare

All produktion och utveckling av båten sker i Gåshaga på Lidingö och företaget har arbetat fram båten sen 2015, och förra året började de bygga och sälja sina första båtar. Nu satsar de på att bli Europas största elbåtstillverkare.

– Nu siktar vi på att bygga 40 båtar under året, säger Mikael Mahlberg.

Tävlingen avgörs den 21 maj.