Lidingöbo utvisas – efter 17 år i Sverige

Boende, jobb, familj och vänner. Lidingöbon Farhad Asadzadeh har ett väl etablerat liv i Sverige. Men efter 17 år i landet ska han nu utvisas – på grund av en platsannons.

  • Publicerad 12:10, 17 maj 2016

Farhad Asadzadeh kom från Iran till Sverige när han var 26 år gammal. Efter två år började han jobba som städare. Han skrubbade omkring hundra toaletter varje dag.

– Men det gjorde mig ingenting. Jag har arbetat sedan jag var sex år gammal så jag är van. Jag var bara så himla glad över att jag hade ett jobb, säger han.

Efter det första jobbet som städare började Farhad Asadzadeh att köra taxi.

Då han var anställd kunde han år 2011 få ett tillfälligt tvåårigt uppehållstillstånd. När han sedan på nytt ansökte om ett förlängt uppehållstillstånd 2013 fick han avslag på grund av att ”anställningsvillkoren inte var i nivå med vad som följer av kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen”.

Farhad Asadzadeh bytte så småningom till en arbetsgivare som kör för Taxi Stockholm med förhoppning om att han skulle få bättre anställningsvillkor.

Migrationsverket begärde att han skulle komplettera sin ansökan. Bland annat krävde verket uppgifter om var och när tjänsten hade utannonserats.

Anledningen är att den så kallade utlänningslagen säger att rekryteringsförfarandet måste vara ”förenligt med Sveriges åtaganden inom Europeiska unionen”. Det innebär kortfattat att landets egen befolkning och övriga medlemmar i EU/EES och Schweiz ska ha företräde till de jobb som finns ute på marknaden. Tjänsterna ska därför utannonseras både via Arbetsförmedlingen och den europeiska jobbportalen Eures.

Farhad Asadzadeh är anställd inom Taxi Stockholm. Men Migrationsverket uppger ”att det är oklart om den aktuella tjänsten kan anses vara utannonserad eftersom arbetsgivaren, 5 åkeri, (Farhads nuvarande arbetsgivare), inte finns omnämnd i annonserna.”.

Pia Hillerberg är rekryterare påTaxi Stockholm och är den som lägger ut annonser åt de åkerier som söker nya förare. Bolaget är en ekonomisk förening med över 800 åkerier anslutna. En åkare kan ha flera bilar och flera förare.

– Säg att vi har fem åkare i Botkyrka kommun som tillsammans söker tio förare. Då lägger jag inte ut flera olika annonser, det godkänner inte Arbetsförmedlingen, jag lägger ut en gemensam annons som säger ”Vi söker förare i Botkyrka kommun”. Vi anställer cirka 500 förare varje år och jag lägger ut cirka tio annonser i veckan, så självklart hade vi en tjänst till Farhad när vi anställde honom, säger hon.

Hon har försökt att hjälpa Farhad Asadzadeh bland annat genom att skriva ett brev till Migrationsverket.

– Vi har försökt göra allt vi kunnat och har varit i kontakt med hans advokat. Det är klart att jag önskar att vi hade lagt ut en enskild annons om det hade underlättat för Farhad. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att en annons skulle vara så betydelsefull. Det är väldigt underligt om det är en annons som ska avgöra hans fall. Det här är verkligen tragiskt. Det är en katastrof, förskräckligt, säger Pia Hillerberg.

I Iran väntar Farhad Asadzadehs fästmö på att få komma till Sverige. I Danmark har han en syster som har fått uppehållstillstånd. Dessutom har han tre systrar i Sverige. Två av dem har uppehållstillstånd.

– De undrar varför det blev såhär, att jag inte får vara kvar.

Nu hoppas Farhad Asadzadeh att han kan få tag på en advokat som kan hjälpa honom att öppna ärendet om uppehållstillstånd igen.

– Det är många som har ringt och vill hjälpa till, jag måste tacka alla. Men jag kan inte göra så mycket själv, säger Farhad Asadzadeh.

I 17 års tid har han kämpat för att få vara kvar i Sverige. Men trots att Farhad Asadzadeh har levt så pass länge med ovissheten om han får stanna eller inte försöker han se saker från den ljusa sidan.

– Jag är inte en negativ person. Jag har mött så mycket bra människor genom livet så jag försöker se positivt på framtiden. Men det är klart att det är riktigt jobbigt. Jag har satsat allt här i Sverige, jag har köpt bostad och allting. Man blir väldigt trött efter att ha kämpat i 17 år. Det är ett helt liv.

Alexandra Elias är presskommunikatör på Migrationsverket. Hon förklarar att det vid arbetstillståndsärenden är viktigt att hela kedjan hänger ihop, det vill säga att företaget som annonserar ut tjänsten är det företag som anställer personen och betalar ut lön och andra sociala avgifter.

– Det är därför som en person inte kan vara anställd av ett åkeri om det är ett annat företag som annonserat ut tjänsten till sig. Det är beklagligt att enskilda personer som Farhad drabbas när ansvaret ligger på arbetsgivaren, säger hon.