I rankingen vägs bland annat övergripande miljö- och hållbarhetsarbete och avfall in. Foto: Stefan Källstigen

Lidingö tappar rejält i miljörankning – backar 68 platser

Lidingö tappar rejält när landets klimatsmartaste kommun utses – och ligger nu först på plats 184 i ansedd rankning. – Jag delar inte den bilden, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

 • Publicerad 05:02, 22 maj 2020

När tidningen Aktuell Hållbarhet för tolfte året i rad kartlägger kommunernas miljöarbete genom enkäter och nyckeltal, och utser årets miljökommun, backar Lidingö kraftig – 68 placeringar – jämfört med fjolårets placering.

Lidingö faller från plats 116 till plats 184 av landets 290 kommuner. Det är andra året i rad med ett stort fall.

För mycket fokus på policys tycker Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, om miljörankningen. Foto: Stefan Källstigen

Men Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, tycker inte att rankningen ger en rättvis bild av Lidingös miljöarbete, utan menar att den fokuserar på fel saker.

– Jag tycker att det mer handlar om plakatpolitik och fokus på policys och riktlinjer, i stället för att ta hänsyn till annat meningsfullt miljöarbete. Jag skulle säga att det miljöarbetet vi har är mycket gott, som till exempel att vi har minskat energiförbrukningen i våra fastigheter och infört elbilar, säger han.

Ny miljöplan i höst

Kommunen arbetar nu också med en ny miljöplan som ska presenteras under hösten.

– Den gamla behövde förnyas och det är viktigt att ha mål med verksamheten. Och då menar jag inte sånt som höjd skatt på plastpåsar, utan miljöarbete som ger effekt – till exempel förbättrad vattenkvalitet och minskat koldioxidutsläpp, säger Daniel Källenfors.

Kommunerna viktiga i miljöarbetet

Men Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, menar är det är viktigt att regelbundet mäta och granska kommunernas aktivitet och ambition.

– Det är landets kommuner som är motorerna i Sveriges klimat- och miljöarbete. Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås, säger han i ett pressmeddelande.

Så klimatsmarta är länets kommuner

Listan visar på vilken plats länets kommuner hamnar i Aktuell Hållbarhets nationella kommunrankning om miljöarbete.

KommunRanking 2020Ranking 2019
Botkyrka4219
Danderyd1916
Ekerö229219
Haninge3438
Huddinge2035
Järfälla3742
Lidingö 184116
Nacka537
Norrtälje114174
Nykvarn22396
Nynäshamn21756
Salem8482
Sigtuna2610
Sollentuna1319
Solna4581
Stockholm328
Sundbyberg2448
Södertälje4729
Tyresö58155
Täby2111
Upplands-Bro152113
Upplands Väsby2924
Vallentuna15267
Vaxholm12083
Värmdö66124
Österåker7465

Källa: Aktuell Hållbarhet.

Stockholm stad på tredjeplats

För fjärde året i rad toppar Helsingborg rankingen följt av Gävle. Därefter kommer Stockholm stad som nu rankas som landets tredje mest klimatsmarta kommun.

Bronsplatsen kan ha att göra med att staden under det senaste året haft ett brett fokus på att minska klimatpåverkan. Satsningarna har gjorts på minskad kemikalieanvändning, biologisk mångfald och renare vatten och luft.

– Jag är mycket stolt över att Stockholms hållbarhetsarbete hamnar i topp i år. För att få saker att hända krävs att miljö- och klimatarbetet genomsyrar stadens alla verksamheter, vilket vi i Stockholm satt som högsta prioritet, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd. Foto: Anna Z Ek.

Näst bästa länet

Förutom Stockholm stad hamnar tre kommuner i länet; Danderyd, Sollentuna och Huddinge på topp 20. Det innebär en andraplats för Stockholms län i länsrankningen.

Men trots en silvermedalj för länet i stort visar kommunrankningen att majoriteten av länets alla kommuner tappar mark på klimatsmart-listan. Bara tio av länets 26 kommuner klättrar.

Tyresö är den kommun som står för den bästa klättringen, 97 placeringar. Men trots det missar kommunen topplaceringarna och hamnar på plats 55.

Fakta

Så görs rankningen

Rankningen baseras på tidningens egen kommunenkät och data från bland annat Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige.

DET HÄR HANDLAR FRÅGORNA OM:

 • Övergripande miljö- och hållbarhetsarbete
 • Övergripande klimatfrågor
 • Utsläpp växthusgaser
 • Transporter
 • Byggnader
 • Livsmedel
 • Cirkulär ekonomi
 • Avfall och återvinning
 • Energi
 • Kapitalförvaltning
 • Natur
 • Vatten
 • Skadliga ämnen
 • Upphandling
Visa merVisa mindre