40 personer har avlidit i drunkningsolyckor redan i år. Foto: Mostphotos

Lidingö stad ser inget behov av livräddare på baden

Stockholms län har näst flest drunkningsolyckor i landet och i helgen drunknade tre personer. Livräddningssällskapet vill ha fler livräddare på baden, men många kommuner anser att säkerhetsåtgärderna är tillräckliga.  – Man får bada på eget ansvar, säger Dan Dittmer, idrottsplatschef i Lidingö Stad.

  • Publicerad 12:03, 21 jul 2020

Lidingö stad har livbojar och livlinor vid sina badplatser och har på senare år även ökat säkerheten i form av livbåtar på de största baden. Men några livräddare finns däremot inte.

Bada på eget ansvar

– Vi har aldrig haft badvakter, möjligtvis på 60-talet. Man får bada på eget ansvar, säger Dan Dittmer, biträdande idrottsplatschef i Lidingö Stad.

Dan Dittmer berättar att alla säkerhetsåtgärder syns tydligt vid vattnet och vid bryggorna. Det finns även informationstavlor för hur man agerar vid olyckshändelser.

– Vi har sällan olyckor vid våra badplatser men vi tror och hoppas att besökarna vet hur de ska handla i en krissituation, säger Dan Dittmer.

40 avlidna i drunkningsolyckor i år

Men var tionde drunkning sker i Stockholms län. I helgen avled tre personer av drunkning, i Huddinge, Sätra och Nynäshamn. Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att under perioden 1 januari till 30 juni, har 40 personer avlidit till följd av drunkning i hela Sverige.

Mikael Olausson, säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet, tycker att säkerheten vid badplatser är för låg.

– En drunkning går väldigt fort, du har väldigt lite tid på dig att bryta processen och om vi inte bryter den har vi ett livsfarligt läge som ofta leder till att man avlider, säger han till Mitt i.

Fler åtgärder i år

I år finns risken att badplatser runt om i landet blir mer besökta då fler kommer hemestra. Därför har Lidingö Stad sett till att Securitas cirkulerar runt badplatserna oftare än innan för att se att avstånden hålls och att eventuella felparkeringar flyttas på så att räddningsfordon ska kunna komma fram.

– Under sommarperioden när det är mycket besökare på baden så utökar vi även parkeringen vid Fågelöuddebadet ut på en närliggande äng, säger Dan Dittmer.

”Motiverat att ha livräddare”

Men åtgärderna som görs räcker inte alltid enligt Mikael Olausson.

– Det finns flera platser i Stockholm där det är väl motiverat att ha livräddare, det är det ingen tvekan om, säger han.